ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό - Με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα προσέρχεται ο Μ. Νίμιτς

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2018, 07:35 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2018, 12:37
Αρχίζουν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό - Με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα προσέρχεται ο Μ. Νίμιτς
Facebook Twitter Whatsapp

Τα βλέμματα στη Νέα Υόρκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων κάθονται σήμερα οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Από την πλευρά του, ο Μάθιου Νίμιτς «φωτογράφισε» πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως τμήμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρόταση που δεν απορρίπτει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ευθυγραμμιζόμενος με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Οι διαπραγματευτές θα αναλάβουν ουσιαστικά να μεταφέρουν σε Αθήνα και Σκόπια τις επίσημες (και γνωστές, όπως είπε ο κ. Νίμιτς) θέσεις του ειδικού απεσταλμένου. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν ξανά πριν ή μετά το επόμενο ραντεβού Νίμιτς με Βασιλάκη και Ναουμόφσκι που, πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία ή στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα βρίσκεται στα Σκόπια την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο επίκεντρο των συναντήσεων του Στόλτενμπεργκ θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν τα Σκόπια, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική τους, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Γ. Αμανατίδης: «Ήδη 140 χώρες αποκαλούν "Μακεδονία" τα Σκόπια»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέρριψε την χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα, απηχώντας θέση που έχει εκφράσει και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ενώ υπενθύμισε ότι και η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

Περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι στόχος της Αθήνας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων – δηλαδή που θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό – και απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων. Δεν έκανε αναφορά σε γεωγραφικό προσδιορισμό.Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πάντως πως υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική διπλωματία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» της.

Γ. Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: «Τίποτα δεν έχει δοθεί»

Σε διαβεβαιώσεις πως στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τίποτα δεν έχει δοθεί, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να διαστρέφονται οι δηλώσεις αξιωματούχων όπως ο κ. Νίμιτς και πως η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, δεν έχουμε όμως δεδομένο αποτέλεσμα. Όταν υπάρξει πρόοδος θα ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός», κατέληξε.

Νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στο ''Πρακτορείο'' «Δεν πρέπει να υποτιμάται η διαδικασία στη Νέα Υόρκη και γιατί είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γιατί έχει ήδη μία ιστορική πορεία πολλών ετών. Ακριβώς, όμως, επειδή έχει αυτή την ιστορική πορεία πολλών ετών, πρέπει να αναζωογονείται ανά διαστήματα και ειδικά όταν κάποιος επιδιώκει λύση, όπως εμείς επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή».

Κ. Χρυσόγονος:  «Δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε λύση»

«Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει εξαιρετική αποδοχή των ελληνικών θέσεων για την ονοματολογία για ταΣκόπια. Στην ουσία από το 200 κράτη μέλη του ΟΗΕ τα 140 τους έχουν αναγνωρίσει με το ''Μακεδονία'' σκέτο, οι υπόλοιποι ως ΠΓΔΜ. Αν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης χρεωθούμε εμείς την αδυναμία λύσης, δεν είμαι βέβαιος ότι δεν θα προχωρήσουν στην αναγνώριση» υποστήριξε ο Κ. Χρυσόγονος για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ιστορικά έχουμε όλο το δίκαιο με το μέρος μας. Οι Σκοπιανοί είναι άσχετοι με την κληρονομιά του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου. Όμως εδώ και 25 χρόνια υπάρχει αυτό το πράγμα, ένας διπλωματικός πόλεμος. Κάποια στιγμή πρέπει αυτό να τελειώσει. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι θα απαλειφθούν οι γεωγραφικές βλέψεις  και οι αλυτρωτισμοί. Όποια λύση επιτευχθεί πρέπει να γίνει σεβαστή και από όποια μελλοντική κυβέρνηση των Σκοπίων. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε λύση».

Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε και στην στάση του Πάνου Καμμένου: «Δεν είναι θέμα μόνο του κ. Τσίπρα. Το κύριο ζήτημα είναι η στάση του άλλου κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος είναι γνωστός για τις κυβιστήσεις του. Πάντως, ο χρόνος δουλεύει σε βάρος μας. Αν αλλάξει γνώμη ο Πάνος Καμμένος, θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα».

 

Μ. Νίμιτς: «Μέρος της λύσης ο όρος "Μακεδονία"»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Νίμιτς σημείωσε πως «εάν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο» ενώ ερωτηθείς αν η πρόταση που θα καταθέσει για το ονοματολογικό θα είναι νέα, σημειώνει:

«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν  συζητηθεί για πολλά χρόνια. Είπα σε μια συνέντευξή πριν μερικές εβδομάδες ότι δεν  υπάρχει μαγική λύση εδώ. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω»

Και ο κ. Νίμιτς προσθέτει: «Πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν το κράτος ως “Ρεπούμπλικα Μακεντόνια”, οπότε έχει τον όρο “Μακεδονία” στο όνομα για τις περισσότερες χώρες, οπότε το όνομα “Μακεδονία” είναι συνδεδεμένο με αυτή τη χώρα και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα πληροί τις ελληνικές προϋποθέσεις και επίσης θα ικανοποιεί το λαό στον βόρειο γείτονα».

«Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει το σκεπτικό ότι η χώρα πρέπει να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό τον ρόλο. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να λύσουν το πρόβλημα με το βόρειο γείτονά τους» συνεχίζει ο κ. Νίμιτς και τονίζει:

«Στα Σκόπια από την άλλη, υπάρχει το  σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές, ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και τη βορειοατλαντική πορεία της χώρας. Ελπίζω να μελετήσουν τις ιδέες μου προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος». 

Η Ελλάδα, όπως είπε, καλείται να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ η ΠΓΔΜ προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν κέρδισε τίποτα τα 25 χρόνια που πέρασαν χωρίς να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση».

Με τη συνέντευξή του, ο κ. Νίμιτς ουσιαστικά κηρύσσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Η συνάντηση της Τετάρτης, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ -πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι- αναμένεται να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τη διαδικασία, καθώς τότε θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς.

Ο Π. Καμμένος στηρίζει «Βαρντάσκα»

Λίγες ώρες, πριν από την έναρξη των διπαραγματεύσεων με τον Νίμιτς, ο Πάνος Καμμένος έδειχνε την προτίμησή του στην σλαβική ονομασία «Βαρντάσκα», αναρτώντας προπολεμικό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος των Aνεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξη στο Α’ πρόγραμμα της ΕΡΤ, επανέλαβε την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ στον υπουργό Εξωτερικών.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η στάση του κόμματός της είναι σαφής: «Μετά το πρόσφατο μίνι υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καμμένος έθεσε υπόψη για μια ακόμη φορά την απόφαση του 1992 και θύμισε το βέτο στο Βουκουρέστι, την απόφαση να μην ενταχθεί το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. αν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος και να υπάρξει λύση erga omnes, για όλες τις χρήσεις. Για το Σκοπιανό υπάρχει μια εθνική θέση, αυτή του 1992 και μια «κόκκινη» γραμμή που τέθηκε στο Βουκουρέστι. Όπως έχει πει ο πρόεδρός μας, για να υπάρξει αλλαγή της εθνικής θέσης, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών» σημείωσε.

Επιμένει στο «βέτο» στον όρο «Μακεδονία» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στη θέση του περί καμίας χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση στο Σκοπιανό, επέμεινε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένο.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι «αυτή αποτυπώνεται στο γράμμα που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στον πρωθυπουργό, όπως επίσης η θέση του απεικονίζεται στο γράμμα που έστειλε προς εμένα ο κ. Τσίπρας. Επομένως, έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και ανησυχία. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι θα υπάρξουν ανακοινώσεις».