current views are: 16

17 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση17:06

Μ. Νίμιτς για Σκοπιανό: Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

«Σε έναν – δύο μήνες θα ξέρουμε εάν υπάρχει ορίζοντας επίλυσης»

Δημοσίευση 17:06’

«Σε έναν – δύο μήνες θα ξέρουμε εάν υπάρχει ορίζοντας επίλυσης»

Μη ρεαλιστική χαρακτήρισε μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Ο κ. Νίμιτς, ανακοίνωσε πως κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων επί τάπητος, οι οποίες είπε χαρακτηριστικά πως δεν είναι καινούργιες. Επίσης επέμεινε στην άποψη που διατύπωσε και χτες, Τρίτη, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι μια λύση δεν είναι ρεαλιστική χωρίς τη χρήση του «όρου Μακεδονία».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται και στις δύο χώρες, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο ίδιος τόνισε, πως «σε έναν με δύο μήνες θα μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ορίζοντας για λύση». 

Πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, τώρα θα μεταφέρουν τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς στις δύο κυβερνήσεις ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ως γνωστό, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις καθώς όπως έχει συμφωνηθεί, οι δύο τους θα ηγηθούν των ομάδων εργασίας για το ονοματολογικό.

«Μετά, θα αναμιχθούμε πιο άμεσα και εμείς θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», υποστήριξε ενδεικτικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η εν λόγω άμεση εμπλοκή των υπουργών στις διαπραγματεύσεις:

«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό. Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο. Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό».

Το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει: Πρώτα λύση και μετά ένταξη της ΠΓΔΜ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισκέπτεται την ΠΓΔΜ, διαμήνυσε πως χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MIA, ο κ. Στόλτενμπεργκ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της ένταξης χωρίς λύση, κάνοντας μάλιστα αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έθεσε βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο Σύμφωνο. «Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟπαραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι τοΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Ως γνωστό, οι Σκοπιανοί θέλουν γρήγορη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας – ει δυνατό και στο επόμενο εξάμηνο- ώστε να προλάβουν την ερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Με λυμένο το ζήτημα της ονομασίας, η γειτονική χώρα θα μπορέσει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στον Οργανισμό.

Παράλληλα όμως, η ΠΓΔΜ ζητεί μετ επιτάσεως να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι και η αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ στη συνέντευξή του στο Balkaninsight, ο οποίος σημείωσε πως  διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.


σχετικα αρθρα