current views are: 12

17 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση18:52

Η προετοιμασία για έξοδο από το μνημόνιο στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι προβληματισμοί ακούστηκαν

Τι είπε στην τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας

Δημοσίευση 18:52’

Τι είπε στην τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας

Η προετοιμασία της εξόδου από το μνημόνιο καθώς επίσης και το Σκοπιανό τέθηκαν επί τάπητος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε, σήμερα, Τετάρτη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές κατά τη συνεδρίαση παρότι δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα ζητήματα που πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε, υπήρξε θετική αποτίμηση και τονίστηκε πως ολοκληρώνεται ο κύκλος της τρίτης αξιολόγησης.

Ως προς τις προετοιμασίες για την έξοδο από το μνημόνιο, εντός της ΠΓ ακούστηκαν ορισμένοι προβληματισμοί. Τα ζητήματα που τέθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφορούν στο ποιες πρέπει να είναι οι κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για την έξοδο. Στελέχη της ΠΓ εκτίμησαν πως «προφανώς θα υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή για τη χώρα όταν βρεθεί εκτός μνημονίων, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι και όλα δυνατά, υπό την έννοια των πολιτικών που θα μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση».

«Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα και να πάρουμε απόφαση για περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε πως η μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δείχνει πως η χώρα βρίσκεται σε θετική πορεία, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη, τα στελέχη του κόμματος να είναι μετρημένα, σοβαρά και προετοιμασμένα ενόψει τη τελικής διαπραγμάτευσης. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε η ανάγκη «να οικοδομηθούν οι απαραίτητες συμμαχίες, γιατί υπάρχουν δυνάμεις, κυρίως στην Ελλάδα που δεν θέλουν να δουν μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κυρίως από τη ΝΔ που δεν θέλει να πετύχει αυτή η κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τοποθέτησή του σημείωσε πως «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν θέλουν να δουν αυτή την κυβέρνηση να πετυχαίνει, ωστόσο εμείς έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε συμμαχίες στην Ευρώπη, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, ώστε να καταφέρουμε την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018».

Ως προς το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός έδωσε μια εικόνα για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, απ όλους τέθηκε το ότι «είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για το ζήτημα και το κόμμα να παίξει ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».

Επίσης τονίστηκε πως «πρέπει να ηττηθούν οι εθνικιστικές θέσεις και να κατανοήσουν όλοι ότι έχουν τεράστια ευθύνη να τοποθετηθούν με σαφήνεια και χωρίς να παίζουν κρυφτούλι, γιατί εδώ συζητάμε ένα θέμα που πρέπει να λυθεί και έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα για περισσότερα από 25 χρόνια».

Ως προς τις θέσεις που διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να λένε πως «ναι μεν έχει διαφορετική τοποθέτηση, αλλά έχει δηλώσει ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, καθώς επίσης και ότι έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών». 


σχετικα αρθρα