current views are: 8

19 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση05:23

«Σκοπιανό»: Προς τα συλλαλητήρια οι βουλευτές της ΝΔ

Τι ειπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Δημοσίευση 05:23’

Τι ειπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη

«Ελευθέρας», αλλά με προσοχή, για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη έλαβαν χθες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στη Βόρειο Ελλάδα.

Καθώς το κλίμα βαραίνει για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τα Σκόπια και η ελληνική κοινή γνώμη τοποθετείται, στη συντριπτική της πλειοψηφία, εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε περιθώριο παρά να ανάψει το πράσινο φως για την παρουσία όσων βουλευτών θελήσουν στη συγκέντρωση. Προσοχή! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει την θέση του ότι ο ίδιος δεν ενθαρρύνει τη γαλάζια εμπλοκή στις κινητοποιήσεις. Ούτε βέβαια ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις, συχνότατα, επιβαρύνουν το κλίμα παρά δημιουργούν προϋποθέσεις εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης. Κοινώς, ότι εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συλλαλητήρια.

Ωστόσο, με τον ίδιο να έχει σαφή εικόνα για το «λαϊκό αίσθημα», άλλωστε προ ημερών περιόδευσε σε δύο νομούς της Μακεδονίας, και τους βουλευτές να διατυπώνουν ανησυχίες για τον κίνδυνο αποξένωσής τους από την πατριωτική βάση, που παραδοσιακά αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της Ν.Δ, τα περιθώρια άλλων κινήσεων ήταν εξαιρετικά περιορισμένα.

Κάπως έτσι, η Πειραιώς κατέληξε στη γραμμή: «Όπως οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν όπως επιλέγουν, έτσι και οι βουλευτές μας είναι ελεύθεροι να κάνουν αυτό που επιλέγουν».

Κρίσιμη παράμετρος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η μαζικότητα αλλά και η σύνθεση του συλλαλητηρίου. Με άλλα λόγια, ουδεις εκ των γαλάζιων έχει λόγο να δηλώσει «παρών» σε μία μικρή συγκέντρωση ή αντιστοίχως να εμφανιστεί πχ κοντά σε ακραία στοιχεία, όπως στελέχη της Χρυσής Αυγής, ή ακόμη και σε γραφικούς «πατριώτες». «Κεντρική διαχείριση» επίσης δεν θα υπάρξει, υπό την έννοια ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο οι γαλάζιοι να κατέβουν ως μπλοκ στη συγκέντρωση. Ωστόσο, θεωρείται κάτι περισσότερο από πιθανό ότι δίαυλοι μεταξύ τους συνεννόησης θα υπάρξουν καθώς εάν ένας εξ αυτών παρουσιαστεί, οι υπόλοιποι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Για την ιστορία, στη χθεσινή συνάντηση το παρών έδωσαν οι Κ.Αχ.Καραμανλής, Στ. Καλαφάτης, Γ. Καρασμάνης, Θεοδ. Καράογλου, Μ. Αντωνίου, Σ. Αναστασιάδης και Γ. Γεωργαντάς αλλά και οι Μιχ. Μπεκίρης και Τ. Θεοδωρικάκος από το επιτελείο του Προέδρου της Ν.Δ.

Το όνομα

Εις ότι αφορά, τέλος, το ίδιο το θέμα του ονόματος και το εάν η Ν.Δ. αποδέχεται τον όρο Μακεδονία, όπως αυτός περιγράφεται στις πέντε προτάσεις Νίμιτς, στελέχη της Ν.Δ. υπενθύμιζαν την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για σειρά άλλων παραμέτρων (ονομασία erga omnes, τέλος στον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας από τα Σκόπια) και κατέληγαν πως αυτή την ώρα δεν έχει κανένα νόημα η αντιπολίτευση να δέχεται ή να απορρίπτει ονόματα που είναι άγνωστο εάν έχουν καν προταθεί.

«Την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση και θα τοποθετηθούμε επισήμως όταν και εφόσον θα γνωστοποιηθεί όχι μόνον η ονομασία αλλά το σύνολο των παραμέτρων της συμφωνίας που θα διασφαλίσουν μία εθνικώς επωφελή λύση για τη χώρα μας».


σχετικα αρθρα