ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Δεν αρκεί μόνο η λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ – Χρειάζεται ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2018, 18:32 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2018, 21:48
Αλ. Τσίπρας: Δεν αρκεί μόνο η λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ – Χρειάζεται ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας
Photo: sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η εργασίες της οποίας άνοιξαν σήμερα, Παρασκευή. Επίσης υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων. Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση στο Σκοπιανό, αν και όπως είπε το πρόβλημα δεν είναι τόσο το όνομα, αλλά και άλλα στοιχεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων... μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, για να επισημάνει όμως μένει να το δούμε στη πράξη.

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως ΥΠΕΞ ο κ. Σαμαράς «προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον». Πρόσθεσε ότι όμως και σήμερα «υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό».

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, «ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία».

Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, που επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που «δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κος Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης». Του καταλόγισε ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται: «Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια».

«Τελειώνουμε με τα μνημόνια»

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του επεσήμανε πως «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων», και υποστήριξε πως πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την πορεία της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως στην Ελλάδα ξημερώνει «η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

«Έχω επαναλάβει αρκετές φορές», είπε ο πρωθυπουργός, «ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος και απαραίτητος κόμβος. Η συνολική μας προσπάθεια δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι «η συνολική μας προσπάθεια, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον». «Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων», ανέφερε. 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως όσο «και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014. Το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας 25% του ΑΕΠ».

«Απόπειρα εξαπάτησης τους τελευταίους μήνες του 2014»​

Συγκρίνοντας τους τελευταίους μήνες του 2014 με την τωρινή περίοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018», και έκανε αναφορά στην βελτίωση όπως είπε των βασικών οικονομικών μεγεθών στην τελευταία τριετία και τους κοινωνικούς τομείς στους οποίους έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση. «Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Η χώρα κλείνει το '17 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά», σημείωσε. 

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η χώρα για να βγει από τα μνημόνια, χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήριο, ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί».

«Λάσπη» και «μάχες πεζοδρομίου»

Υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι «οι επιλογές που κάναμε, μέσα στο πεδίο της μάχης, δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός» και πρόσθεσε πως «αποδεικνύεται περίτρανα ότι το τέλος αυτής της σκληρής περιόδου, είχε προϋπόθεση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αντιπολίτευση καταφεύγει στη λάσπη και στις μάχες πεζοδρομίου που «θυμίζουν εποχές του φανατικού αντικομουνισμού» τις οποίες έζησαν οι παλαιότεροι. Όπως είπε, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναδεικνύουν την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει.

Κατά τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έχει αφήσει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς και αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Αναφέρθηκε στην Υγεία, την Παιδεία και τη στήριξη των ανθρώπων της εργασίας με κινητοποίηση του ΣΕΠΕ που οδήγησε σε μείωση της αδήλωτης εργασίας και την προτεραιότητα των εργαζομένων στην αποζημίωση σε περίπτωση πτώχευσης. Αναφορά έκανε δε στην απλή αναλογική, τις παρεμβάσεις για διαφάνεια στα δημόσια έργα, στη θέσπιση κανόνων στο τηλεοπτικό δίκτυο, το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Μίλησε για το νόμο για την ιθαγένεια και τις παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

«Πολλοί έχασαν τον ύπνο τους»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην διαπλοκή, τονίζοντας πως «πολλοί έχασαν τον ύπνο τους από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και η πορεία των πραγμάτων, επαλήθευσαν αυτούς τους φόβους».

Σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι το σύστημα της μίζας, των ημετέρων και φυσικά του τριγώνου της διαπλοκής, έχει φτάσει στα όριά του την τελευταία τριετία". Σχολίασε ότι όσοι γνωρίζουν πως είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου, παίζουν τα ρέστα τους, για να αντιπολιτευτούν σε αυτή την κυβέρνηση «που δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους». Σε αυτό το σημείο παρέπεμψε στην πρόσφατη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα», διαβεβαιώνοντας ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό.

Η μεταμνημονιακή εποχή

Αναφερόμενος στην περίοδο μετά το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι απαντήσεις της κυβέρνησης «είναι διαμετρικά αντίθετες με τις απόψεις της αναχρονιστικής δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Είπε ότι η ΝΔ βλέπει καθημερινά «να ηττώνται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η πρωτοφανής προπαγάνδα καταστροφολογίας», μια παράταξη που κάθε μέρα που περνά, όπως πρόσθεσε, αποδεικνύει τις τρεις όψεις της πολιτικής της ύπαρξης: κοινωνική αναλγησία, πολιτικός τυχοδιωκτισμός, ηθικό μειονέκτημα.

Πρόσθεσε ότι όμως πρόβλημα δεν έχει μόνο η ΝΔ, αλλά ότι υπάρχουν και «άλλοι, μαθημένοι στην προστασία και την ασυλία που τους παρείχε το παλιό πολιτικό σύστημα, που αγχώνονται", που μιλούν άπταιστα ελληνικά και δεν μένουν στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, "αλλά κρύβονταν και αυτοί πίσω από τις απαιτήσεις των δανειστών».

«Όταν όμως οι δανειστές πάψουν να αποτελούν το άλλοθι, τότε οι μάσκες θα πέσουν», είπε, για να τονίσει πως πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι «την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας. Όσα εμπόδια και να ορθωθούν, δεν είναι ικανά να τη σταματήσουν», σημείωσε.