current views are: 9

19 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση17:34

Αλ. Τσίπρας σε Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για Σκοπιανό: Να τηρηθεί πιστά η διακήρυξη του Βουκουρεστίου

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την επίσκεψη του Γ. Στόλτενμπεργκ στην ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 17:34’

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την επίσκεψη του Γ. Στόλτενμπεργκ στην ΠΓΔΜ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την επίσκεψη του επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια και τόσο κατά τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, όσο και κατά τις επαφές του με τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της ΠΓΔΜ, ο κ. Στόλτενμπεργκ διαμήνυσε σε κάθε τόνο πως η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ περνάει μέσα από την επίλυση του ονοματολογικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις δηλώσεις του κ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Εξάλλου, και ο γγ του ΝΑΤΟ, είχε υποστηρίξει αυτήν ακριβώς τη θέση σε μια εκ των συνεντεύξεων που είχε παραχωρήσει στο πρακτορείο ΜΙΑ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της ένταξης χωρίς λύση, κάνοντας μάλιστα αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έθεσε βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο Σύμφωνο. «Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Σε άλλες του δηλώσεις, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από την ηγεσία της γειτονικής χώρας να επιδείξει ρεαλισμό.

Ως γνωστό, οι Σκοπιανοί θέλουν γρήγορη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας – ει δυνατό και στο επόμενο εξάμηνο- ώστε να προλάβουν την ερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Με λυμένο το ζήτημα της ονομασίας, η γειτονική χώρα θα μπορέσει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στον Οργανισμό.

Παράλληλα όμως, η ΠΓΔΜ ζητεί μετ επιτάσεως να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι και η αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος σημείωσε πως  διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.


σχετικα αρθρα