current views are: 9

20 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση12:48

Οι «53+» στην ΚΕ: Συμμαχίες «παρά φύσιν» γέρνουν τη ζυγαριά προς τα δεξιά

Μήνυμα στην Φ. Γεννημάτα από Ρ. Δούρου και Κ. Ζαχαριάδη

Δημοσίευση 12:48’
ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα στην Φ. Γεννημάτα από Ρ. Δούρου και Κ. Ζαχαριάδη

Στο θεμα των συμμαχιών επικεντρώνουν για άλλη μια φορά οι «53» με κείμενο τους στην Κεντρική Επιτροπή των ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως εχει δημιουργηθεί ένα παράδοξο και ξένο για την Αριστερά πλαίσιο όπου περιορίζονται οι δυνατότητες συμμαχιών. «Εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως «ανάδελφο» κόμμα, ως  κόμμα χωρίς συμμαχίες ή με συμμαχίες «παρά φύσιν», που αναγκαστικά γέρνουν τη ζυγαριά προς τα δεξιά», τονίζουν χαρακτηριστικά εμμένοντας στην ίδια γραμμή.

«Ο χρόνος που απομένει είναι κρίσιμος για να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αρχικός επώδυνος συμβιβασμός δεν ήταν στρατηγικός, δεν ήταν μόνιμος, δεν είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά», αναφέρουν οι «53» στο κείμενο τους, ενώ λόγος γίνεται για  το προσφυγικό, το ρόλο που πρέπει να έχει το κόμμα, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2010

Κείμενο συμβολής κατέθεσε  και η κίνηση «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2010» Κώστα Ζαχαριάδη, Ρένας Δούρου, Δημήτρη Παπαδημούλη, Γιάννη Μπαλάφα κ.α σε σχέση με τη μνημονιακή Ελλάδα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει από τώρα να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα από τον  Αύγουστο το 2018.

«Τίποτα δεν είναι κλειδωμένο στον αυτόματο πιλότο. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση και εφαρμογή ενός ελληνικού αναπτυξιακού σχεδίου για την μεταμνημονιακή Ελλάδα στηριγμένου σε σταθερό έδαφος, με υγιή δημόσια οικονομικά», τονίζουν τα στελέχη της κίνησης. Μάλιστα συμπληρώνουν πως μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει μια ακόμη τετραετία.

Επιλέγουν, μάλιστα να στείλουν και μήνυμα – κάλεσμα στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και στην Φώφη Γεννηματά τονίζοντας πως «η ηγεσία του νέου φορέα στην Ελλάδα οφείλει να εγκαταλείψει την αντι – ΣΥΡΙΖΑ ρητορική και να ξαναθυμηθεί το ιδρυτικό πολιτικό, ιδεολογικό και προγραμματικό της πλαίσιο. Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι και να συμπεριφέρεται ως Αντι-Αριστερά σε πλήρη αναντιστοιχία με την στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση».

Οσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος τα κορυφαία στελέχη επισημαινουν πως χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ πολύ πιο μαζικό από ότι σήμερα, με ουσιαστικότερη συμμετοχή των μελών, ισχυρότερους δεσμούς με την κοινωνία, με ενότητα, αλληλεγγύη και ισχυρότερη δημοκρατική συλλογικότητα.

Στο κείμενο που κατατέθηκε για προβληματισμό από την πλατφόρμα 2010 σημειώνεται επίσης: «Μετά τον Αύγουστο του 2018, θα είμαστε εκτός μνημονίων, αλλά και υπό την εποπτεία των κανόνων, που ισχύουν στην Ευρωζώνη για όλα τα κράτη – μέλη, συν τις προβλέψεις των κανονισμών 472 και 473, που ισχύουν ήδη και εφαρμόζονται για τις χώρες που ήταν σε μνημόνιο και βγήκαν από αυτό, (Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος). Ωστόσο, ο βαθμός της ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής μεγαλώνει σημαντικά, και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και αναπτυξιακό σχέδιο. Κεντρικοί στόχοι ο εκσυγχρονισμός, η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και η ισχυροποίηση της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, η ενίσχυση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους και η καταπολέμησης της μεγάλης «πληγής» της φοροδιαφυγής σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο που κατέθεσαν οι «53+» στην Κεντρική Επιτροπή


σχετικα αρθρα