ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκρηκτικό το πολιτικό σκηνικό μετά το συλλαλητήριο

Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2018, 20:14 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2018, 08:22
Εκρηκτικό το πολιτικό σκηνικό μετά το συλλαλητήριο
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χιλιάδες πολίτες έστειλαν την Κυριακή ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια, λέγοντας "όχι" σε οποιαδήποτε ονομασία εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία". Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης παρόντες ήταν και αρκετοί βουλευτές, ενώ η συγκέντρωση έριξε νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

"Ο κος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για το σημερινό συλλαλητήριο απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο.

"Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα", κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για μία "εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο" που "αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων", χαρακτηρίζοντας "ανίκανη" την κυβέρνηση: "Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτήν την ευαισθησίαΟύτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας. Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μία κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και με τις πράξεις και τις παραλείψεις της δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα». 

Στους ερασιτεχνικούς  χειρισμούς και τη διγλωσσία της κυβέρνησης ήρθαν σήμερα να προστεθούν ονοματολογικές αναφορές του κ. Τσίπρα και οι απαράδεκτες δηλώσεις του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς περί «Μακεδονίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

"Όλα αυτά είναι βλαπτικά για τα ελληνικά συμφέροντα και εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα για μυστικές συμφωνίες του κ.Τσίπρα με τον κ.Νίμιτς", τονίζει.

Από την άλλη μεριά, διαρροές για δηλώσεις Καραμανλή  δημιουργούν μείζονα θέματα διγλωσσίας και στη ΝΔ", τονίζει.

"Κυβέρνηση και ΝΔ έτσι υπονομεύουν την αξιοπιστία  της όποιας διαπραγμάτευσης και σπέρνουν θύελλες σύγχυσης και φανατισμού, ιδιαίτερα ζημιογόνες για  τις εθνικές επιδιώξεις και  συμφέροντα. Επιτέλους όχι άλλες υπεκφυγές, θόλωμα νερών. Υπευθυνότητα", καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει:

«Τη σημερινή συγκέντρωση, όμως, καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τον προπηλακισμό του βουλευτή, Κ. Ζουράρη, και από τον εμπρησμό της κατάληψης "libertatia". Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες».

Στον προπηλακισμό του Κώστα Ζουράρι εστίασαν οι ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για "φασιστική ενέργεια": «Συνιστά φασιστική ενέργεια και είναι απολύτως καταδικαστέος ο προπηλακισμός που δέχθηκε ο βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις, στη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία" από τα Σκόπια» αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επισημαίνει πως «φασιστικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία, ούτε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη Μακεδονία μας».