current views are: 12

22 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση16:48

Ν. Κοτζιάς: Το συλλαλητήριο δεν θα έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ

«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας»

Δημοσίευση 16:48’

«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας»

Στο μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το «Μακεδονικό» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας και ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου -άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Δεν νομίζω όμως ότι έχει επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας. Όσον αφορά τον αλυτρωτισμό, είναι ολοφάνερο ότι υποστηρικτικά δρα κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό. Όσον αφορά το ονοματολογικό, αυτό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Και όπως λέω πάντα, αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία θα πρέπει να είναι σχολείο».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά τα άλλα ανέφερε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις διαπραγματεύσεις τόσο με τη FYROM όσο και με την Αλβανία. «Όταν ερωτώμαι, ενημερώνω. Ενημερώνω στον βαθμό που τους πέφτει λόγος βέβαια. Τους ενημερώνω στα γενικά πλαίσια του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, γιατί πρέπει να διευκρινίσω κάτι: ότι εμάς δεν μας πιέζει κανείς, ούτε όμως επιτρέπουμε να μας πιέσει κανένας. Ασφαλώς, η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να ανοίξει την ευρωπαϊκή της πορεία», ανέφερε.

Τέλος επεσήμανε πως η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι δεν είχε θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο Σύμφωνο, καθώς είχε την πλειοψηφία των κρατών – μελών με το μέρος της. «Στο ΝΑΤΟ έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε να ενταχθεί η χώρα FYROM σε αυτό εάν δεν ικανοποιήσει τους όρους που προαπαιτεί το ίδιο το ΝΑΤΟ και δε λύσει τα εκκρεμή της ζητήματα. Χρήση βέτο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν στο ΝΑΤΟ. Επειδή πρόσφατα διάβασα όλα τα πρακτικά, και του γεύματος, και του δείπνου, και της συνεδρίασης της κανονικής. Βέτο δεν ετέθη. Και αν χρειαστεί θα μιλήσω διαβάζοντας πρακτικά κάποια στιγμή. (…)Η διεύρυνση θέλει ομοφωνία. Εφόσον λυθούν τα προβλήματά μας αυτό θα ικανοποιηθεί. Θέλω να σας πω ότι στη συζήτηση που είχε γίνει τότε στο ΝΑΤΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών -14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση- είχαν συνταχθεί με τις ελληνικές θέσεις. Όταν έχεις τη συντριπτική πλειοψηφία μαζί σου, όπως την έχουμε και εμείς σήμερα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να θέσεις veto. Ναι, για το 2008 στο Βουκουρέστι. Τα πρακτικά είναι πάρα πολύ σαφή. Στο Βουκουρέστι έθεσε άλλη μικρή χώρα veto, για άλλο ζήτημα, κατά τη συζήτηση του θέματος. Ενός είδους veto» υποστήριξε.


σχετικα αρθρα