ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σαρακιώτης: «Όχι στη διαιώνιση του ζητήματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.»

Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2018, 22:37 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2018, 22:38
Γ. Σαρακιώτης: «Όχι στη διαιώνιση του ζητήματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.»
Facebook Twitter Whatsapp

 «Στην εξωτερική πολιτική δεν μπορούμε να έχουμε παλινωδίες» ανέφερε ο βουλευτής 

Την άποψη ότι σε μείζονα εθνικά ζητήματα η εξωτερική πολιτική δε χαράσσεται μέσω συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων, διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι «Σε τέτοια μείζονα εθνικά ζητήματα η εξωτερική πολιτική δε χαράσσεται μέσω συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων. Πρωτίστως απαιτείται διαπραγματευτική ικανότητα και αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς, τις ικανότητες και τις γνώσεις του οποίου επί του ζητήματος δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Απαιτούνται επίσης συμμαχίες και η χώρα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, καθώς έχει πραγματοποιήσει άλματα κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Αναφέρομαι στη «Σύνοδο του Νότου», όπου είδαμε μια πτωχευμένη χώρα – όπως η Ελλάδα του 2015 – να δημιουργεί ένα θεσμό μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος απαιτείται νηφαλιότητα, την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση και καλό θα ήταν να επιδείξει και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβανόμενη το θεσμικό ρόλο της […] Στην εξωτερική πολιτική δεν μπορούμε να έχουμε παλινωδίες και ορθά ακολουθείται η γραμμή της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων, όπως αυτή χαράχθηκε στο Βουκουρέστι το 2008. Εν τέλει, θα θέλαμε το σκοπιανό να γίνει το νέο κυπριακό; Σκοπεύουμε στην επίλυση ή προτιμούμε τη διαιώνιση;»

Στη συνέχεια, ο βουλευτής απάντησε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας, ότι η χώρα έχει προσέλθει απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση και προχωρά βιαστικά, σχολιάζοντας σε σκωπτικό ύφος:

«Η Νέα Δημοκρατία πόσο καλά προετοίμασε το ζήτημα, για να το λύσει, επί 25 χρόνια; Ποια θα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή επίλυσης; Μετά από 5, 10, 20 χρόνια; Θυμόμαστε πολύ καλά τις διενέξεις Μητσοτάκη-Σαμαρά. Αυτοί, που δημιούργησαν το ζήτημα, δεν μπορούν να έρχονται σε θέση κατηγόρου, ενώ έχει εδραιωθεί μία κατάσταση αρνητική για τη χώρα μας, με δική τους υπαιτιότητα […] Προσωπικά δεν ένιωσα υπερήφανος όταν, το 2014 άκουγα την κυρία Μέρκελ μπροστά στον κύριο Σαμαρά στη συνέντευξη τύπου, να αποκαλεί πολλές φορές τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;»

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην επίκαιρη ερώτηση, την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, κατόπιν σχετικής ερώτησης του κ. Μερτζάνη: «Όταν επικοινώνησα με τους Δημάρχους της Φθιώτιδας, δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των χωριών, τα οποία δεν καλύπτονται με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Ορεινές περιοχές του Δήμου Δομοκού, του Δήμου Μακρακώμης-Σπερχειάδας, αλλά ακόμη και πεδινές περιοχές όπως η Μαλεσίνα και η Λάρυμνα, δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα. Όπως μου απάντησε ο κ. Παππάς, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο, το οποίο θα επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα.»