current views are: 15

23 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση14:34

Ένταση και «θέατρο παραλόγου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό

Εκατέρωθεν βολές

Δημοσίευση 14:34’

Εκατέρωθεν βολές

Η παρουσία βουλευτών των ΑΝΕΛ στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αλλά και η δημόσια θέση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου εναντίον της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου του, μοιάζει να αυξάνει τον εκνευρισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Παρά το σοκ της μαζικής συμμετοχής, ο κ. Ν. Κοτζιάς έσπευσε χθες να δηλώσει ότι το συλλαλητήριο δεν μεταβάλει τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Καθώς η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό ανεβαίνει πλέον στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, είναι προφανές ότι και η ένταση μεταξύ των, διαφωνούντων για το θέμα, κυβερνητικών εταίρων αυξάνεται. Καθώς η Νέα Δημοκρατία ήδη κινείται προς πιο συγκρατημένες θέσεις, δείχνοντας ότι δύσκολα θα υπερψηφίσει μία λύση (αν αυτή υπάρξει, βεβαίως), έχει ενδιαφέρον ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, ενώ οι βολές δεν απουσιάζουν.

Σειρά πήρε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αμφισβητώντας ουσιαστικά ότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Άμυνας εκφράζει και κυβερνητικές θέσεις. «Ο κ. Καμμένος εκφράζει τη θέση του κόμματος του, όχι την κυβερνητική θέση» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, προειδοποιώντας, μάλιστα, τους ΑΝΕΛ να είναι πιο προσεκτικοί. «Θα έλεγα στην πλευρά των ΑΝΕΛ, παρόλο που σέβομαι τη διαφορετική τους άποψη με την οποία διαφωνώ, να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι καμιά φορά δημιουργείται μια τέτοια δυναμική, η οποία υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Αν δεν επρόκειτο για ένα άκρως σοβαρό εθνικό θέμα με βαθύ, όπως αποδείχθηκε, αποτύπωμα και στο θυμικό των πολιτών, το γαϊτανάκι διαφοροποιήσεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων θα μπορούσε να έχει και ενδιαφέρον, από απόψεως μικροπολιτικής.

Ωστόσο, η δυναμική που μπορεί να έχει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο το «Σκοπιανό», προφανώς απαιτεί μεγαλύτερη περίσκεψη.

Εκτός πια κι αν το μόνον ελατήριο των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι να «αξιοποιήσουν» το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ προκειμένου αφενός να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ρήγματα στη Ν.Δ. αφετέρου να οριοθετήσουν το προφίλ τους: ο μεν το προφίλ του «προοδευτικού» και ο δε αυτό του «εθνικώς ευαίσθητου». Αν αυτό ισχύει, ο ορίζοντας της κινητικότητας των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι η αναζήτηση μιας εθνικά συμφέρουσας λύσης αλλά οι κάλπες, μέχρι τις οποίες το θέατρο του παραλόγου («διαφωνούμε αλλά συγκυβερνούμε») θα συνεχιστεί κανονικά.  


σχετικα αρθρα