current views are: 7

24 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση07:18

Π. Σκουρλέτης: Έκαναν λάθη οι ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό – Δ. Καμμένος: Δεν κάνουμε παρέα με αναρχικούς

Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Αλ. Τσίπρα – Ζ. Ζάεφ

Δημοσίευση 07:18’

Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Αλ. Τσίπρα – Ζ. Ζάεφ

Στο… κόκκινο φτάνει ο διχασμός στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση στο Νταβός του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Τα βέλη του κατά βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εξαπέλυσε ο Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος, όπως είπε, είναι «σε λάθος κατεύθυνση». Για “γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετάσχει κανείς Μακεδόνας βουλευτής στο συλλαλητήριο“, μίλησε ο Δημήτρης Καμμένος, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

«Ελπίζω η άποψη Καμμένου να μην μπλοκάρει τη λύση στο Σκοπιανό», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας πως οι ΑΝΕΛ έχουν κάνει «πολλαπλά λάθη για το Σκοπιανό».

«Εμείς δεν κάνουμε παρέα με αναρχικούς, ούτε με τον Ρουβίκωνα και δεν πετάμε την εικόνα της Παναγιάς στα σκουπίδια, ούτε υποδεχόμαστε τον Κουφοντίνα έξω από τη φυλακή», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Καμμένος.

«Έκανα παραίνεση να είναι όλοι προσεκτικοί σε εθνικά θέματα, απαιτείται ωριμότητα από όλους. Ο Π. Καμμένος εκφράζει προσωπική άποψη και ως υπ. Εθνικής Άμυνας οφείλει να υπερασπίζεται τη μία και μοναδική θέση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφείς τις θέσεις της, δεν υπάρχει διγλωσσία στην κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Δ. Μάρδας.

«Θα τρίβουν τα χέρια τους όσοι θέλουν να δημιουργήσουν εσωτερικό διχασμό με τους ΑΝΕΛ», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τηρεί «ανεύθυνη στάση» και έχει «αλλάξει τρεις φορές θέση» στο ζήτημα: «Η εθνικά σωστή και επιβεβλημένη στάση είναι αυτή που θέλει να επιλυθεί το πρόβλημα δίνοντας μια άλλη δυναμική στη χώρα».

«Κινδυνεύει η ελληνική εξωτερική πολιτική να βρεθεί ανάμεσα σε δύο πυρά: Από τη μία τους εθνικιστές της ΠΓΔΜ και από την άλλη, στο εσωτερικό, τις πολιτικές δυνάμεις που κρύβονται. Την κρίσιμη ώρα, όταν  θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, ο καθένας θα κριθεί με την ψήφο τους. Αν δεν σηκώσει το χέρι του, θα αναλάβει το κόστος. Τι είναι ποιο σημαντικό: να λύσουμε ένα θέμα που μας απασχολεί επί χρόνια ή να κάνουμε μικροπολιτική; Όποιος θέλει να λέγεται υπεύθυνος πολιτικός και όχι να είναι ένας ανεμοδούρας, πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε «λάθος» την  πρόταση να μπει σε δημοψήφισμα το ονοματολογικό, ενώ αναφερόμενος στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για άμεση ενημέρωσή τους σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, είπε: «Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η σημερινή συζήτηση με τον Ζόραν Ζάεφ, αν γίνει»

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο και την κάλυψή του από την ΕΡΤ, είπε: «Η Δημόσια Τηλεόραση έδειξε κάποια πλάνα, όλα τα μεγάλα γεγονότα πρέπει να καλύπτονται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Όταν η διαμαρτυρία υπονομεύει μια εθνική προσπάθεια δεν βοηθάει. Δεν ξέρω αν αυτοί στη συγκέντρωση συνδέονται με τον Φρ. Φράγκο, αλλά ας αφήσουμε την εθνικοκαπηλεία. Ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση, υπήρξαν προσπάθειες να της βάλουν συγκεκριμένο προφίλ».

Δ. Καμμένος:  Δεν είμαστε όλοι από την ίδια μήτρα

«Εμείς δεν θα γίνουμε αριστεροί», απάντησε ο Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Να είμαστε μαζεμένοι και να μην κάνουμε δηλώσεις ο ένας για τον άλλον. Έχουμε μια σαφή στάση ως ΑΝΕΛ. Έχουμε δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτούμε για κανέναν λόγο ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»», υπογράμμισε, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα πέντε ονόματα που έχουν ακουστεί, καθώς «παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό».

Αναφερόμενος στο ραντεβού του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Ζάεφ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο πρωθυπουργός θα σεβαστεί τη θέση των ΑΝΕΛ: «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα αφήσει περιθώρια αλυτρωτισμού στα Σκόπια και δεν θα φέρει μια πρόταση που δεν θα επιλύει το ζήτημα»

Εκτίμησε, ωστόσο, πως «δεν θα υπάρξει άμεσα λύση, γι αυτό θα πρέπει να μην χαρακτηρίζουμε ο ένας για τον άλλον».

«Δεν θα γίνουμε διεθνιστές. Δεν θα γίνουμε αριστεροί, ο καθένας έχει τα πιστεύω του. Δεν είμαστε όλοι από την ίδια μήτρα», πρόσθεσε και όπως είπε, ούτε που φανταζόταν ότι οι ΑΝΕΛ θα κυβερνούσαν με μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά «δεν μετανιώνω».

Σχολιάζοντας το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, είπε: «Να προσέχουμε τα καπελώματα. Όποιος δεν πήρε το μήνυμα κάνει λάθος και θα τον γράψει η ιστορία με σκούρα γράμματα».

Για το τέλος, άφησε το… καλύτερο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ: «Δεν καταλαβαίνω γιατί έδωσαν γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πάει κανένας Μακεδόνας βουλευτής στο συλλαλητήριο. Εδώ είναι εθνικό το ζήτημα. Δεν πρέπει να μπαίνει κάποιος στη γωνία με το κουμπούρι».


σχετικα αρθρα