current views are: 10

24 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση11:26

Γ. Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: «Πατριωτική στάση ο όρος “Μακεδονία” στη συμφωνία»

Στα συλλαλητήρια συμμετείχαν και «φιγουρατζήδες και φελλοί που κουνούν λάβαρα»

Δημοσίευση 11:26’

Στα συλλαλητήρια συμμετείχαν και «φιγουρατζήδες και φελλοί που κουνούν λάβαρα»

Το περίγραμμα της λύσης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση έδωσε σε αδρές γραμμές από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ωστόσο, χαρακτήρισε «πατριωτική» την ύπαρξη του όρου «Μακεδονία» στην επικείμενη συμφωνία -δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις- και παραφράζοντας τη γνωστή φράση σημείωσε πως «εθνικό είναι το αληθές και όχι ότι μας συμφέρει».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως η λύση θα εξασφαλίζει ένα όνομα διακριτό από την ιστορικότητα της ελληνικότητας της Μακεδονίας που να μην περιέχει στοιχεία αλυτρωτισμού, αλλά και «μια συνολική σφαιρική λύση με αφαίρεση κάθε πρακτικής που δείχνει βλέψεις απέναντι στα σύνορα μας και την εδαφική μας ακεραιότητα».

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ, ο κ. Κατρούγκαλος, αναγνώρισε τις διαφοροποιήσεις του «δεύτερου κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση», σημειώνοντας όμως πως ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει τη στήριξή του στον υπουργό των Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στα συλλαλητήρια διαχώρισε τους πατριώτες από τους «φιγουρατζήδες και φελλούς» που «κουνάνε λάβαρα και σάρισες». 

Όπως είπε, η αναφορά του όρου «Μακεδονία» στη συμφωνία αποτελεί μια «πατριωτική λύση», σημειώνοντας ότι: 

«Είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε την πατριωτική λύση. Πρέπει να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθές και όχι ότι μας συμφέρει και είναι προτιμότερο για τις εκλογικές μας περιφέρειες. Είναι λογικό μετά από οκτώ χρόνια μιζέριας και μνημονίων να υπάρχει σε ένα κομμάτι κόσμου -που δεν έχει ενημέρωση-  η τάση να απορρίπτει τις λύσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι», είπε.
 
Από την πλευρά τους, πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έψεξαν τη κυβέρνηση όχι μόνο για τη διαπραγματευτική της στάση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

«Στα εθνικά θέματα βλάπτει να διχάζετε τον λαό και να δείχνετε ότι εσείς είστε κάτι ξεχωριστό. Μην παριστάνετε τον τιμητή», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Κώστα Τζαβάρα της ΝΔ με το κ. Κατρούγκαλο να δηλώνει πως: 

«Τέλος σχολίασε ότι πήγαν Έλληνες πατριώτες, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό αλλά έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν σε άλλη γραμμή από την εθνική και κάποια από όσα ειπώθηκαν εκεί δεν είναι αληθή».

«Το να βρίζετε ανθρώπους που έχουν διαφορετική γνώμη δείχνει μεγάλη αλαζονεία», αντίτεινε ο Ανδρέας Λοβέρδος της ΔΗΣΥ με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματός του περί σύνθετης ονομασίας έναντι όλων και να επιτίθεται τόσο στη κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ.

Τέλος, ο Στ. Τάσσος από το ΚΚΕ επανέλαβε την από το 1992 διατυπωμένη θέση του κόμματος περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και την απάλειψη των αλυτρωτικών θέσεων από το Σύνταγμα της γείτονος.


σχετικα αρθρα