current views are: 12

24 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση13:43

Παραλήρημα Γιλντιρίμ: Έχουμε μέτρα στη διάθεσή μας για τις ελληνικές προκλήσεις

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι… «ψαρεύει σε θολά νερά»

Δημοσίευση 13:43’

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι… «ψαρεύει σε θολά νερά»

Συνεχίζουν τις προκλήσεις και τη διαστρέβλωση για τα Ίμια οι Τούρκοι, που κλιμακώνουν γενικότερα τη ρητορική τους έναντι της Ελλάδας τις τελευταίες εβδομάδες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 22 ετών από την κρίση των Ιμίων ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως «έχουμε μέτρα στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις ελληνικές προκλήσεις». «Δεν συμβαδίζει με την καλή γειτονία η μεταφορά της κρίσης των Ιμίων του 1996 στο σήμερα, ούτε και ενέργειες για τη δημιουργία νέας κρίσης» ισχυρίστηκε ο Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια κοινή συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του του Νίγηρα όπως αναφέρει ο τουρκικός ιστότοπος Ηaberturk.com.

«Δεν είναι σωστό να προσπαθούν οι γείτονες μας να ‘’ψαρέψουν’’ σε θολά νερά, την ώρα που εμείς είμαστε απασχολημένοι με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (σ.σ στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στη Συρία) σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. «Δεν θα το αντιμετωπίσουμε με θετικό τρόπο… Σε περίπτωση που συμβεί κάτι παρόμοιο, έχουμε πάντα μέτρα στη διάθεσή μας. Κανείς να μην ανησυχεί» σημείωσε σε μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό.

Οι προκλητικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού έρχονται στον απόηχο του νέου επεισοδίου που συνέβη στα Ίμια την περασμένη Πέμπτη, με τη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με ελληνική την ελληνική κανιοφόρο «Νικηφόρος».

Το περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ 15:00 -15:30 ενώ εκείνη την ώρα περιμετρικά των Ιμίων βρίσκονταν ακόμη δυο τουρκικές ακταιωροί.

Η σύγκρουση προήλθε έπειτα από μανούβρες που έκανε η τουρκική ακταιωρός στο σημείο που σημειώθηκε το επεισόδιο, ενώ μετά το συμβάν τα άλλα δυο τουρκικά σκάφη που βρίσκονταν στο σημείο αναχώρησαν για τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Την ίδια στιγμή, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο. 

Γενικότερα, στη γειτονική χώρα φαίνεται να οικοδομείται μια επιθετική ρητορική, η οποία πολλές φορές προσιδιάζει σε ανταγωνισμό εθνικιστικής πλειοδοσίας, μεταξύ μελών της κυβέρνησης και βουλευτών της αντιπολίτευσης για το ποιος θα κάνει την πιο ακραία τοποθέτηση. Είναι χαρακτηριστική η γραμμή του κεμαλικού CHP, το οποίο ισχυρίζεται πως η Ελλάδα «κατέχει παράνομα 18 νησιά του Αιγαίου» 


σχετικα αρθρα