ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Public Issue: Πολύ κοντά σε αυτοδυναμία η ΝΔ – Στην τρίτη θέση το «Κίνημα Αλλαγής»

Δημοσίευση 25 Ιανουαρίου 2018, 15:34 / Ανανεώθηκε 25 Ιανουαρίου 2018, 21:00
Δημοσκόπηση Public Issue: Πολύ κοντά σε αυτοδυναμία η ΝΔ – Στην τρίτη θέση το «Κίνημα Αλλαγής»
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 15 μονάδες η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για τον Ιανουάριο του 2018, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής μοιάζει να εδραιώνεται στην τρίτη θέση, με εκλογική του επιρροή να ανακάμπτει στα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ του 2012.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη εκτίμηση της Public Issue, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, το Κίνημα Αλλαγής 13%, η Χρυσή Αυγή 8%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ένωση Κεντρώων 2,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2% και το Ποτάμι 1%. Στα 7,5% τα υπόλοιπα κόμματα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Public Issue, την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν, κατά πάσα πιθανότητα, μόνον πέντε κόμματα: η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ σημαντικές πιθανότητες διατηρούν η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία φλερτάρει ισχυρά με την αυτοδυναμία.

Ειδικότερα:

Σε σενάριο πεντακομματικής Βουλής με την ισχύουσα εκλογική επιρροή

  • ΝΔ: 148-165 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 53-70 έδρες
  • Κίνημα Αλλαγής: 30-44 έδρες
  • Χρυσή Αυγή: 19 – 28 έδρες
  • ΚΚΕ: 17 – 26 έδρες
  • Ένωση Κεντρώων: 0 – 10 έδρες
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 0 – 9 έδρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε πριν από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αλλά και πριν το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή πριν από μία μείζονα πολιτική εξέλιξη που ενδεχομένως θα αλλάξει ακόμη περισσότερο το σκηνικό τους επόμενους μήνες. 

Δείτε ολόκλήρη την ανάλυση της Public Issue