«Μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός ένιωθε ότι έκανε τεράστιες θυσίες -και όντως έκανε - αλλά χωρίς να υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Και οι λαοί της Ευρώπης ένιωθαν ότι έριχναν νερό μέσα σε ένα τρύπιο βαρέλι χωρίς να βλέπουν αποτελέσματα. Ο λόγος γι’ αυτό δεν ήταν ότι η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει. Αυτό, κατά την άποψη μου, οφειλόταν, κυρίως, στο γεγονός ότι το πρόβλημα του χρέους δεν είναι απλά ελληνικό πρόβλημα». «Στην πραγματικότητα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ευρωπαϊκό πρόβλημα και - κατα συνέπεια - χρειαζόταν να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση για να σταθεροποιήσει τα πράγματα. Πιστεύω ότι τώρα έχουμε τη σταθερότητα και το περιθώριο, τόσο για την Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει τα σκληρά μετρά τα οποία συμφώνησε, όσο και για την Ευρώπη ώστε κι εκείνη να μπορεί να παρακολουθεί την διαδικασία, χωρίς οι αγορές ή το δύσπιστο κοινό, ή οποιοσδήποτε άλλος να της βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός των Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, όταν ρωτήθηκε για τα θετικά σημεία του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδος, που συμφωνήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με την κρίση του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Λαμπρινίδης, ανέφερε:

«Πιστεύω ότι το 2010 ήμασταν κοντά στην πτώχευση - δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είχαμε τον πλέον εκρηκτικό συνδυασμό χρέους και ελλείμματος από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και είχαμε, επίσης, ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας. Έτσι το 2010 με το αρχικό δάνειο και με τα πολύ σκληρά μέτρα που πήραμε τότε, έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε την πτώχευση. Και το πετύχαμε».

Αναφορικά δε με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, ο υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε:

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε - και αυτό κάνουμε - είναι να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα στις οικονομίες. Έτσι: ξεχάστε για λίγο το χρέος και κοιτάξτε το έλλειμμα. Στο μέτρο που υπάρχουν ελλείμματα, αυτό το χρέος θα συνεχίσει εξ ορισμού να αυξάνεται. Αυτό, λοιπόν, που σχεδιάζουμε να κάνουμε τα επόμενα δυο χρόνια είναι να μετατρέψουμε το έλλειμμα σε πλεόνασμα. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο, το 2010, μειώσαμε το έλλειμμα κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Το έλλειμμα ήταν περισσότερο από 15%. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην ιστορία, δεν έχει μειώσει τόσο πολύ το έλλειμμά της σε διάστημα ενός έτους. Αυτό το αναφέρω για να υπογραμμίσω το παρακάτω - σε αυτή τη συνέντευξη: δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο, από το να προσπαθώ να μείνω πιστός στα επιτεύγματα μας, να προσπαθώ να εξηγήσω και να πείσω τον κόσμο ότι η κυβέρνηση μας έχει την πολιτική βούληση. Δεν είμαστε άνθρωποι ανίκανοι να επωμιστούμε την θυσία. Έχουμε αποδείξει τη βούληση και την ικανότητα μας να κάνουμε σκληρές αλλαγές».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC Τ. Φρανκς, για την φορολογία στην Ελλάδα, ο υπουργός δήλωσε:

«Εφαρμόζεται μια νέα φορολογική νομοθεσία και θα υιοθετηθεί μια άλλη τους επομένους μήνες - που είναι ο νέος φόρος ιδιοκτησίας. Έτσι, με άλλα λόγια, κοιτάμε ποιά είναι η περιουσία του καθενός. Έχεις σκάφος, έχεις πισίνα, έχεις μεγάλο σπίτι; Δεν κοιτάμε τι δηλώνει ο καθένας στην φορολογική του δήλωση. Κοιτάμε ποια είναι η πραγματική του περιουσία. Χρειάζεται μεγάλη εφευρετικότητα για να αλλάξει το φορολογικό σύστημα και η φορολογική νοοτροπία στην Ελλάδα, αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας είναι σημαντική. Κατα την άποψη μου, αυτό που συντελείται τώρα, σιγά - σιγά, είναι μια μικρή επανάσταση. Και θα έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι πιο δικαιο, έτσι ώστε οι πλούσιοι να πληρώνουν περισσότερα κι οι φτωχοί λιγότερα, αλλά θα επιτρέπει, επίσης, να έλθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση.

«Αυτό που ζητώ είναι το εξής: Δεν θέλω κάνεις να μου δώσει λευκή επιταγή. Μπορείτε να με παρακολουθείτε στενά, μπορείτε να με κρίνετε. Όμως, δώστε μου την ευκαιρία να αποδείξω - γιατί αυτές οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο- ότι μπορώ να πράξω αυτά που λέω. Αν τη στιγμή που λαμβάνεται μια απόφαση, ή τη στιγμή που παίρνω ένα μέτρο, αρχίζουν να μου επιτίθενται οι καταστροφολόγοι, με τις δυσοίωνες προβλέψεις τους, τότε θα αποτύχω και το μόνο που θα γίνει θα είναι να γεννηθεί ο κίνδυνος μιας αυτοεκπληρουμενης προφητείας…».