ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά πλοία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τον Π. Καμμένο να πλησιάσει στα Ίμια

Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2018, 13:32 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2018, 20:26
Facebook Twitter Whatsapp

Τι λένε πηγές του Υπ. Άμυνας στο Newpost

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τουρκικά πλοία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, από το να προσεγγίσει τα Ίμια προκειμένου να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό που είχαν χάσει τη ζωή τους στο επεισόδιο των Ιμίων το 1996.

Αυτό μετέδωσε η τουρκική hurriyet στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Σύμφωνα, με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η τουρκική ακτοφυλακή παρεμπόδισε την προσέγγιση του Ελληνικού σκάφους ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας μετέφεραν στο Newpost πως πράγματι υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης ωστόσο με τους απαραίτητους ελιγμούς το ελληνικό πλοίο προσέγγισε το σημείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνικό πλοίο έφτασε στο προγραμματισμένο σημείο εκεί ακριβώς όπου κατέπεσε το 1996 το ελληνικό ελικόπτερο και ο Π. Καμμένος έριξε κανονικά το στεφάνι.

Η ελληνική πλευρά ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το πλοίο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ όπως επεδίωξαν.

Σε δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου δήλωσε ότι οι μονάδες ακτοφυλακής «έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο».

Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε επίσης ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο Νικηφόρος και ένα ελληνικό ακτοπλοϊκό σκάφος κινήθηκε προς τις νησίδες στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα (0830GMT).

Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να υπερασπίζονται σθεναρά τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα του διεθνούς δικαίου και συμφωνιών. 

Π. Καμμένος: Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού», τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Είμαστε σήμερα εδώ,για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια.

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων.

Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο«ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις,εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστο ιόχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά τη ρίψη στεφάνου στην περιοχή που έπεσε το ελικόπτερο στα Ίμια, μετέβη στην Κάλυμνο, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των τριών ηρώων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού.