current views are: 8

29 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση05:07

Αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό από το Σκοπιανό – Το βλέμμα του Μαξίμου στο «Κίνημα Αλλαγής»

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Δημοσίευση 05:07’

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Η αναζήτηση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή για το Σκοπιανό δεν θεωρείται μη εφικτό σενάριο από πολλά κυβερνητικά στελέχη. Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, αλλά και η στάση που έχουν κρατήσει έως τώρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, γεννούν  ελπίδες  για ευρύτερη στήριξη μιας πρότασης με σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»  ανεξαρτήτως από το τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος.

Αρκετοί κυβερνητικοί εκτιμούν πως η στάση που έχουν τηρήσει έως τώρα μεμονωμένοι βουλευτές, όπως ο Σπύρος Δανέλλης ή ο Γιώργος Κατσιαντώνης, δείχνουν πως το Σκοπιανό είναι ένα ιδιαίτερο εθνικό θέμα, που, όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις.

Σημειώνουν, μάλιστα πως αντίπαλος της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα δεν είναι το ΚΚΕ, το οποίο θα κρίνει τη στάση του εκείνη τη στιγμή.
«Μέσα από το ζήτημα των Σκοπίων θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως το σύνολο του πολιτικού συστήματος», είχε δηλώσει ο Νίκος Βούτσης και σε αυτή τη γραμμή φαίνεται πως κινούνται και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί.

Σε συνδυασμό με τον νόμο για τον νέο Καλλικράτη και την απλή αναλογική για τους δήμους, καθώς και τη Συνταγματική αναθεώρηση, αρκετοί θεωρούν πως υπάρχουν  ευκαιρίες προκειμένου από τώρα να διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο πάνω στα οποίο θα μπορούσε να «πατήσει»  ο Αλέξης Τσίπρας για να «χτίσει» νέες συμμαχίες. Όλα αυτά  παρά το γεγονός πως μέχρι τώρα από την Φώφη Γεννηματά η κυβέρνηση εισπράττει ένα μεγάλο «όχι». Δεν θεωρείται ρεαλιστικό το Κίνημα Αλλαγής να μπει σε συζητήσεις συνεργασίας με το Μαξίμου, αν δεν έχουν μεσολαβήσει πρώτα εκλογές, όπου όλοι θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους.

Στα άκρα η κόντρα με τη ΝΔ

Από το Μαξίμου κρίνουν πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει παρασυρθεί από τη δυναμική του πρώτου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, από τις δημοσκοπήσεις που προτάσσουν το πατριωτικό αίσθημα αρκετών  Ελλήνων, αλλά και από τον φόβο της δημιουργίας ενός κόμματος στα δεξιά της. Το τελευταίο σενάριο δεν ήχησε αρνητικά στα αφτιά αρκετών κυβερνητικών. Κορυφαία στελέχη επισημαίνουν πως «καμπανάκι» στη δεξιά παράταξη έχουν χτυπήσει κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, αλλά και η  Όλγα Κεφαλογιάννη που έχουν ταχθεί κατά των συγκεντρώσεων  και δείχνουν σε μεγάλο βαθμό τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν μέσα στη γαλάζια παράταξη.

Το  επόμενο διάστημα από την Ηρώδου Αττικού δεν θα σταματήσουν να κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ακροδεξιά στροφή που έχει πραγματοποιήσει στο κόμμα θέλοντας να θέσουν με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά τη σαφή διαχωριστική γραμμή που υπάρχει με την αξιωματική αντιπολίτευση. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν  να «στριμώξουν» τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις ή  ανεξάρτητους βουλευτές να μην συνταχθούν με αυτή τη λογική.

Κυβερνητικοί βουλευτές υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος τη ΝΔ είναι όμηρος όσων είναι ένθερμοι υποστηρικτές των συλλαλητηρίων και τον παρασύρουν σε κινήσεις  απομόνωσης ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

Προβληματίζει το μέτωπο με τον Π. Καμμένο

Περιθώρια αμφισβήτησης των χειρισμών του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών εξακολουθεί να δίνει στη ΝΔ η διαφορετική στάση του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό. Το Μαξίμου δεν πρόκειται να απαλλαγεί από τον «πονοκέφαλο» των ενστάσεων του εταίρου του μέχρι το τέλος των συζητήσεων και αυτό είναι κάτι που το έχουν πάρει απόφαση στην Ηρώδου Αττικού. Στο μεταξύ επιχειρούν όσο μπορούν να μην οξύνουν τα πνεύματα, την ίδια ώρα όμως δικαιώνονται όσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ  ειδικά από το χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης,  υποστηρίζουν όλο το τελευταίο διάστημα πως η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ «έχει ημερομηνία λήξης».

Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει για άλλη μια φορά τον υπουργό Άμυνας αναγνωρίζοντας πως στην τελική ευθεία προς τις εκλογές απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο το οποίο συγκρατεί προκειμένου να μην επιστρέψει στη ΝΔ. Σε αυτή τη φάση κορυφαία στελέχη δεν θεωρούν πως απειλείται η πλειοψηφία και ελπίζουν να κυριαρχήσει συναινετικό πνεύμα το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν και όσοι εκτιμούν πως η όλη συζήτηση είναι πολύ πρόωρη, καθώς μέχρι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να συμφωνηθεί με τα Σκόπια μια ολοκληρωμένη πρόταση, «πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι».

Το συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής θα αποτελέσει ακόμα ένα «αγκάθι» για την κυβέρνηση από τη στιγμή που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις πως θα ξεπεράσει σε όγκο και αυτό  της Θεσσαλονίκης.  Στα «μείον» για τον Αλέξη Τσίπρα έρχεται να προστεθεί και η αλλαγή στάσης της εκκλησίας μετά από τις πιέσεις που δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από πολλούς μητροπολίτες.

Αν και μετά τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης η αλλαγή στάσης από τον Πάνο Καμμένο θεωρείται αδύνατη, στη σημερινή μεσημεριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και την εκτελεστικής επιτροπής των ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του κόμματος να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι με τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά από συγκεκριμένα στελέχη.

Κρίσιμες οι συναντήσεις του Μ.Νίμιτς

Να συγκεντρώσει όλα τα νέα δεδομένα γύρω από το ονοματολογικό  θα επιχειρήσει ο Μάθιου Νίμιτς με την επίσκεψή του σε Αθήνα και Σκόπια την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα.  Το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, αλλά και οι συνεννοήσεις που έγιναν στο εσωτερικό των δυο χωρών έχουν διαμορφώσει ένα νέο τοπίο, όχι απαραίτητα θετικό, αλλά σίγουρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά από το τελευταίο ραντεβού με τους διαμεσολαβητές στη Νέα Υόρκη.

Όσο οι συζητήσεις προχωρούν και όσο από το τραπέζι φεύγουν ή έρχονται πιθανές λύσεις για την ονομασία των Σκοπίων,  σε διπλωματικό επίπεδο  γίνεται πιο «καθαρό» αν οι δυο πλευρές έχουν περιθώρια ελιγμών. Από τη στιγμή που η σύνθετη ονομασία με χρονικό  ή γεωγραφικό προσδιορισμό αποτελεί τη βάση της συζήτησης,  το «μπαλάκι» έχει περάσει στη γείτονα χώρα που θα πρέπει να προχωρήσει στην απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από το Σύνταγμά της.

Μετά τον Μάθιου Νίμιτς και τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπουργούς των Εξωτερικών των δυο χώρων, τη «σκυτάλη» θα πάρουν, εκτός απροόπτου, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη.
 


σχετικα αρθρα