current views are: 14

29 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση20:27

Κρίσιμες επαφές του Μ. Νίμιτς σε Αθήνα – Σκόπια για το ονοματολογικό

Με δυο γραμμές η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα

Δημοσίευση 20:27’

Με δυο γραμμές η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα

Κρίσιμες επαφές για το ονοματολογικό θα έχει σε Αθήνα και Σκόπια την Τρίτη και την Τετάρτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς. Ο αμερικανός διπλωμάτης ξεκινάει τις συναντήσεις του, στον απόηχο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και των σεναρίων για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, αλλά και της διαφορετικής γραμμής που εμφανίζονται τα κόμματα για το ζήτημα στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί αρχικά, αύριο, Τρίτη στις 10:30 με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντιδρά στο ενδεχόμενο η όποια λύση να εφαρμοστεί τμηματικά. Υπενθυμίζεται ότι όπως προκύπτει από την πρόταση που φέρεται να έχει καταθέσει, η λύση προβλέπεται να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, με την αναθεώρηση του Σκοπιανού Συντάγματος –που θεωρείται και το δυσκολότερο σκέλος- να μετατίθεται για το τέλος.

Στη συνέχεια, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ θα συναντήσει στις 13:30 τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για συνομιλίες, αλλά και για γεύμα. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, ο διπλωμάτης θα μεταβεί στα Σκόπια για να έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των δύο χωρών. Τη σκυτάλη μετά θα πάρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, που αναμένεται να βρεθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες εβδομάδες.

Αναταραχή στην Ελλάδα, διάσταση απόψεων στην ΠΓΔΜ

Ο κ. Νίμιτς επισκέπτεται Ελλάδα και ΠΓΔΜ, την ώρα που στις δύο χώρες το ζήτημα του ονοματολογικού προκαλεί εσωτερικές αναταραχές και διάσταση απόψεων στους κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκαναν την επανεμφάνισή τους τα σενάρια περί εκλογών. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός του είπε πως ενδεχομένως το Σκοπιανό να προκαλέσει εκλογές νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2019. Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε οργισμένα τους ισχυρισμούς του κ. Λεβέντη, ο ίδιος επέμεινε στη θέση του και σήμερα, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως», στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, με τον Τάκη Χατζή.

Πέραν αυτού, συνεχίζεται το ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να επιμένουν στις θέσεις τους, περί καταψήφισης οποιασδήποτε συμφωνίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Βέβαια, μετά την συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας πως θα τιμήσει μέχρι τέλους τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας έτσι να βάλει τέλος στα σενάρια περί παραίτησης σε περίπτωση συμφωνίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Όλα αυτά, την ώρα που τα σενάρια περί προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής έχουν αναζωπυρωθεί, έπειτα και από τις ενημερώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και το πολύ θερμό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Στ. Θεοδωράκη το Σάββατο.

Βέβαια, παραμένει άγνωστο το πόσο θα επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς και τη στάση των κομμάτων το συλλαλητήριο που θα διοργανωθεί την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα και που οι διοργανωτές του δηλώνουν πως αναμένουν περί το 1,5 εκατ. κόσμου στην πλατεία Συντάγματος.

Αλλά και στη γειτονική χώρα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μόνο απρόσκοπτα δεν διεξάγονται. Πέραν της σκληρής στάσης που κρατάει το VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι – χαρακτηριστικός είναι προβληματισμός με τον οποίον υποδέχτηκε τις κινήσεις καλής θέλησης του Ζ. Ζάεφ κατά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Νταβός– και εντός του σκοπιανού κυβερνητικού συνασπισμού επικρατεί διάσταση απόψεων ως προς το πώς θα εφαρμοστεί η όποια λύση συνομολογηθεί από τις δύο πλευρές:

Ο μεν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επιμένει στη θέση του για δημοψήφισμα, λέγοντας πως «πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν το βλέπω ως τροχοπέδη ή εμπόδιο, αλλά ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι διαρκής, σταθερή και θα μείνει για πάντα».

Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος των αλβανόφωνων (DUI) Μπουγιάρ Οσμάνι, εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο επικύρωσης της όποιας λύσης μέσω προσφυγής στην κάλπη.

Πάντως, οι αλβανόφωνοι εμφανίζονται ένθερμοι υποστηρικτές μιας λύσης. Ο πρόεδρος του έτερου αλβανόφωνου κόμματος του BDI δήλωσε πως «εμείς θα κάνουμε τα πάντα για συμφωνία με Ελλάδα για να βγάλουμε αυτή την πέτρα από το λαιμό μας», μιλωντας στον ΣΚΑΪ.


σχετικα αρθρα