Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του ποσοστού εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε: "ΕΣΠΑ - ταλήθηκε πολύς χρόνος...Το 5% της ελληνικής συμμετοχής να γίνει βατήρας άμεσης χρηματοδότησης υγιών επαγγελματικών προτάσεων".

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, παρατήρησε: "Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το θετικό 5% της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ έχουν μικρό αντίκρισμα μιας και δεν πρόκειται για νέα ή πρόσθετη χρηματοδότηση. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό μειώνεται κατά δύο δισ. και η διάθεση των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί την ελληνική πονεμένη ιστορία με τη συνεχή μείωσή του κατά 47% στο πρώτο εξάμηνο!"

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να προσέλθει στα όργανα της Ε.Ε. με ένα πενταετές, αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, 20-30 δισ. ευρώ, και να ζητήσει τη χρηματοδότησή του από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.