ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: «Η νέα διοίκηση της ΕΕΤΤ να ασχοληθεί με την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών»

Δημοσίευση 30 Ιανουαρίου 2018, 16:26 / Ανανεώθηκε 30 Ιανουαρίου 2018, 16:26
Ν. Παππάς: «Η νέα διοίκηση της ΕΕΤΤ να ασχοληθεί με την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών»
Facebook Twitter Whatsapp

Το υπουργείο έλαβε το βραβείο για το καλύτερο rural broadband, επισημαίνοντας πως «αυτό δεν αρκεί».

Την ανάγκη η νέα διοίκηση της ΕΕΤΤ να ασχοληθεί με την παροχή καλύτερων ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης «Αναπτυξιακές επιδράσεις των επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα, η περίπτωση της Ελληνικής Οικονομίας, μετά την αύξηση της ταχύτητας και του δείκτη πρόσβασης στο διαδίκτυο», την οποία εκπόνησε επιστημονική επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Τη μελέτη παρουσίασε ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης.

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι χρέος της Πολιτείας είναι να ρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να απολαμβάνουν οι πολίτες ευρυζωνικές υπηρεσίες με υψηλές ταχύτητες, σε όλη την επικράτεια, και με χαμηλό κόστος. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στους χαμηλότερους δείκτες της ΕΕ στο τοπίο των ευρυζωνικών υπηρεσιών, γεγονός που οφείλεται και στο ότι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δείξει τη σπουδή που έπρεπε για τη συμμετοχή της χώρας στις υψηλές ταχύτητες του διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι στον ένα χρόνο του υπουργείου ΨΗΠΤΕ έχουν ήδη ξεκινήσει δράσεις για την ψηφιοποίησή του, με στόχο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, με την ηλεκτρονική υπογραφή η οποία ήδη εφαρμόζεται και έχει μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου, και την οποία θα παρουσιάσει από κοινού τον επόμενο μήνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Προσέθεσε ότι το υπουργείο έλαβε το βραβείο για το καλύτερο rural broadband, επισημαίνοντας πως «αυτό δεν αρκεί». «Πρέπει να υπάρξει η "κοινωνική εγρήγορση" από όλους για να πιάσουμε τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ, και αφορούν ταχύτητες που θα αγγίξουν τα 100 MPS μέχρι το 2025. Εκεί πρέπει να φτάσει η χώρα μας», τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ και χαρακτήρισε την έρευνα «ευκαιρία για να δούμε τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου στον τομέα των ευρυζωνικών υπηρεσιών, με στόχο να βοηθηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους».

Τέλος, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η νέα διοίκηση της ΕΕΤΤ οφείλει να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών προς το κοινό, καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες για χαμηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, σημείωσε.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε με 153 ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις χαμηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, στα προβλήματα σταθερότητας των συνδέσεων και ως επακόλουθο στο κόστος για τις συγκεκριμένες, προσφερόμενες υπηρεσίες. Αρνητικό γεγονός ήταν επίσης ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών εκφράζει απαισιοδοξία και δυσπιστία για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας τα επόμενα 2 χρόνια στην Ελλάδα. Ωστόσο, όλες οι επιχειρήσεις- επιχειρηματίες εκτίμησαν ότι με την κατάλληλη υποδομή στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και ταχύτητα, θα ευνοηθεί η επιχειρηματικότητα με νέες θέσεις εργασίας, με καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες, με χαμηλότερα κόστη και οφέλη στον καταναλωτή. Κλάδοι όπως η λιανική, ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα ακίνητα, η μεταποίηση, η τεχνολογία κλπ αναφέρουν τεχνολογικό κενό και δηλώνουν επιφυλακτικοί για τις μελλοντικές υπηρεσίες που θα τους προσφερθούν.