current views are: 8

30 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση16:05

Ενόχληση Ν. Ντιμιτρόφ με τη συνέντευξη του Ν. Κοτζιά

Η Αθήνα θα παρουσιάσει προσχέδιο συμφώνου στην ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 16:05’

Η Αθήνα θα παρουσιάσει προσχέδιο συμφώνου στην ΠΓΔΜ

Ξαφνική ένταση ξέσπασε στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο οποίος πραγματοποιεί επισκέψεις σε Αθήνα και Σκόπια. Αφορμή ήταν η συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, χτες, Δευτέρα στην ΕΡΤ, και η αποκάλυψή του ότι η χώρα μας θα καταθέσει προσχέδιο συμφώνου με την ΠΓΔΜ.

Σήμερα, Τρίτη, το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ εξέδωσε μια ιδιαιτέρως αιχμηρή ανακοίνωση, τονίζοντας πως «υπογραμμίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων θα μπορούσε να μειώσει το χώρο για συνομιλίες».

«Επιδεικνύουμε από την πλευρά μας καλή θέληση για κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα σέβεται τους προβληματισμούς, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να βρεθεί μια λύση χρειάζεται και η καλή θέληση της άλλη πλευράς», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς είχε αποκαλύψει πως η Ελλάδα τον Φεβρουάριο θα παρουσιάσει στην ΠΓΔΜ ένα σχέδιο συμφώνου στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ. Το πρώτο μήνυμα που θα βρίσκεται στο Σύμφωνο θα αφορά το τέλος του αλυτρωτισμού, ενώ σημείωσε ότι θα περιλαμβάνεται και η πρόταση της Αθήνας για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Σε νέες δηλώσεις του, σήμερα, Τρίτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση«μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».


σχετικα αρθρα