current views are: 9

31 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση07:00

Γερμανικός Τύπος για Σκοπιανό: Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας

Στον διπλωματικό πυρετό σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Δημοσίευση 07:00’

Στον διπλωματικό πυρετό σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Με αφορμή τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης του ακανθώδους ζητήματος ονομασίας της ΠΓΔΜ ο γερμανικός ραδιοσταθμός Deutschlandfunk δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα και τα Σκόπια με τίτλο: «Προς εκτόνωση το ζήτημα της ονομασίας».

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «επειδή στην Ελλάδα ο όρος Μακεδονία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, η ΠΓΔΜ καλείται να αλλάξει ονομασία. Βόρεια Μακεδονία, Σλαβομακεδονία ή Νέα Μακεδονία είναι μερικές μόνο από τις πιθανές προτάσεις. Ίσως να βρεθεί διέξοδος με τη βοήθεια διαμεσολάβησης του ΟΗΕ. (…)

27 χρόνια διαφωνιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έχουν αφήσει σημάδια. Ένας πολίτης στα Σκόπια δηλώνει για παράδειγμα ότι “κάθε όνομα με το οποίο μπορούμε να ενταχθούμε στην ΕΕ είναι αποδεκτό. Αυτό είναι το σημαντικότερο για τη χώρα μας”.

Ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η όλη διαδικασία απαιτεί συναίσθημα ευθύνης με στόχο την εθνική συναίνεση στην ΠΓΔΜ. Όμως η επίτευξη αυτού του στόχου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια πλατιά πλειοψηφία στην χώρα τάσσεται κατά της αλλαγής της ονομασίας. Επιπλέον ο Ζάεφ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχετικού δημοψηφίσματος. Εθνικιστικές δυνάμεις στην ΠΓΔΜ δεν αποκλείεται να εκμεταλλευθούν το δημοψήφισμα για μαζικές κινητοποιήσεις κατά μιας αλλαγής του ονόματος. Σε πολλούς πολίτες θα παραβίαζαν, πιθανότατα, ανοιχτές θύρες.

Την ίδια στιγμή, στην ελληνική κυβέρνηση δεν παρατηρείται μια ενιαία θέση. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο μιας σύνθετης ονομασίας, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν κάθε πρόταση που περιέχει τον όρο “Μακεδονία”. Σε περίπτωση συμφωνίας με την γειτονική χώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει, όπως όλα δείχνουν, να αναζητήσει διαφορετικούς συμμάχους στην ελληνική βουλή για να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Πολλοί Έλληνες ωστόσο ελπίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα αποτύχει».

Πηγή: Deutsche Welle

 


σχετικα αρθρα