ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εμφύλιος» στην Ευρωομάδα της Αριστεράς για τα «μάτια» του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 31 Ιανουαρίου 2018, 19:14 / Ανανεώθηκε 31 Ιανουαρίου 2018, 19:14
«Εμφύλιος» στην Ευρωομάδα της Αριστεράς για τα «μάτια» του ΣΥΡΙΖΑ
Photo: sooc.gr
Facebook Twitter Whatsapp

Αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ο Ζ. Λ. Μελανσόν – Αιχμηρές απαντήσεις από τον Γκ. Γκίζι και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κυβερνητικά πεπραγμένα του με το τρίτο μνημόνιο φαίνεται πως έχουν προκαλέσει έναν «μίνι» εμφύλιο στις τάξεις της ευρωμάδας της Αριστεράς. Τουλάχιστον αυτό υπονοεί η σύγκρουση μεταξύ του Γάλλου επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι.

Το γαλλικό αίτημα που άναψε «φωτιές»

Η διαμάχη ξέσπασε με αφορμή το αίτημα που διατύπωσε το Γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς του Ζαν Λουκ Μελανσόν, το οποίο ζήτησε την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΕΑ, ώστε να υπάρχει «καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα», εναντίον του οποίου αγωνίζεται.

«Για το PG, όπως αναμφίβολα και για πολλά άλλα κόμματα του ΚΕΑ, έχει καταστεί πράγματι αδύνατον να συγχρωτίζεται, στο ίδιο κίνημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα» εκτιμά το κόμμα στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε κατόπιν απόφασης της εκτελεστικής γραμματείας του. Το PG εκφράζει τη λύπη του γιατί, όπως υποστηρίζει, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προωθεί «τη λογική της λιτότητας μέχρι του σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος έτσι ολοένα και πιο δουλικά στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Έχει έρθει η ώρα για καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα που στραγγαλίζει τους λαούς και ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα του ΚΕΑ αγωνίζονται, το καθένα στη χώρα του, ενάντια σε τέτοιες πολιτικές», εκτιμώντας ότι το ΚΕΑ «δεν μπορεί να συγκεντρώνει στους κόλπους του ταυτόχρονα τους αντιπάλους και τους υποστηρικτές αυτής εκεί της Ευρώπης».

Ενδοαριστερός «εμφύλιος»

Στον κ. Μελανσόν, απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος υπερασπίστηκε μεν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με… κριτική σκοπιά: «Η κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι νόμιμη και οι απόψεις σχετικά με αυτή διαφέρουν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αλλά η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της Τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, για τα οποία και εγώ διατηρώ κριτική στάση. Παρόλα αυτά, τα μέτρα επιβλήθηκαν από τους δανειστές».

«Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το βαθμό υπερχρέωσης και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αφέθηκε εντελώς μόνη μέσα στην ΕΕ. Είναι εύκολο να δίνει κανείς συμβουλές απ’ έξω, όταν δεν είναι υπεύθυνος για τη χώρα και το σύνολο του πληθυσμού της» σημείωσε ο κ. Γκίζι και συνέχισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε περιθώριο που μπορεί να κερδίσει υπέρ των φτωχότερων της κοινωνίας – όπως γίνεται ορατό στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο εμφανές. Το πρόγραμμα του κόμματος δείχνει ότι είναι σταθερά τοποθετημένο πολιτικά εντός του δημοκρατικού και σοσιαλιστικού φάσματος».

«Η ισχύς του ΚΕΑ είναι ότι οργανώνεται με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο, να επιτρέπει τις διαφορές, να παρακινεί τις συζητήσεις και όχι τις αποβολές. Αν είχε επιλεγεί αυτός ο δρόμος, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα είχε καλύτερη, αλλά ξεκάθαρα χειρότερη επίδοση στις Ευρωεκλογές του 2019. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μια αίτηση αποβολής θα αποτύγχανε στο Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ», κατέληξε.

Αλλά και η επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αν Σαμπουρέν, απάντησε στον κ. Μελανσόν με πιο επιθετικό τρόπο.

Έκανε λόγο για «θέση γελοία στη μορφή και την ουσία της». «Αυτή τη στιγμή που έχουμε απέναντί μας τον ευρωπαϊκό Μακρονισμό και την άνοδο των κομμάτων της άκρας δεξιάς, πρέπει να ενώσουμε ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, που είναι διαφορετικές και έχουν διαφορετικές εθνικές πολιτικές και κουλτούρες».

Εκτός αυτού, «όσον αφορά την αποκήρυξη καθεαυτή: δεν λειτουργούμε έτσι και δεν είμαστε πλέον σε ένα μοντέλο όπου κρίνεται ποιος είναι πιο καλός επαναστάτης». Στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, «αποκλεισμός δεν υπάρχει: πρόκειται για μια ελεύθερη ένωση δυνάμεων».

Για την υπεύθυνη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, «το Parti de Gauche αναζητά ένα πρόσχημα για να κόψει τις γέφυρες». «Πίσω από το αίτημα για καθαρότητα, υπάρχει το προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν άλλοι σκοποί», πρόσθεσε.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τον Ζ. Λ. Μελανσόν

Το πιο οξύμωρο της κατάστασης είναι πως στις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία, κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά τον… Ζακ Λουκ Μελανσόν! «(…) η υποψηφιότητα του Ζαν Λουκ Μελανσόν δημιούργησε πρωτοφανή ενθουσιασμό, που ανέτρεψε τις πολιτικές εκτιμήσεις. Η αυξανόμενη δυναμική της υποψηφιότητας Μελανσόν γεννά την ελπίδα για το σπάσιμο του καταστροφικού διλήμματος μεταξύ νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και ακροδεξιού εθνικισμού» ανέφερε τον Απρίλιο του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ σε επιστολή του προς το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα