current views are: 7

1 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:10

Μετράνε τα «κουκιά» για το Σκοπιανό στο Μαξίμου

«Ρελάνς» με ψήφο εμπιστοσύνης από το Μαξίμου

Δημοσίευση 05:10’

«Ρελάνς» με ψήφο εμπιστοσύνης από το Μαξίμου

Από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος αντιδρά στο ονοματολογικό και δεν δέχεται μια συμφωνία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», στο Μαξίμου δεν εφησυχάζουν. Το σύμφωνο έχει αρχίσει να γράφεται στο υπουργείο Εξωτερικών και, αν ισχύσουν τα χρονοδιαγράμματα, ο μήνας που μόλις ξεκίνησε θα είναι κρίσιμος. Κόμματα και βουλευτές θα πρέπει σιγά – σιγά να κατασταλάξουν για τις τελικές τους θέσεις επάνω στο κείμενο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου βλέπουν με «θετικό μάτι»  τις τοποθετήσεις τόσο του Πάνου Καμμένου όσο και όλων των στελεχών των ΑΝΕΛ που κινούνται  στη γραμμή στήριξης  της κυβέρνησης ό,τι και αν γίνει με το ονοματολογικό. Ωστόσο η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι ανέφελη, καθώς κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή στάση που θα κρατήσουν οι  «9» της συγκυβέρνησης την ώρα της ψηφοφορίας, αλλά και το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Οι δηλώσεις του Δημήτρη Καμμένου, άλλωστε δείχνουν πως η πολεμική που έχει ξεκινήσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει τόσο εύκολα και  κανείς να μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει.

Οι «επιλογές» του Π. Καμμένου

Θα επιλέξει ο υπουργός Άμυνας να δώσει το «ελευθέρας» στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση; Μια τέτοια κίνηση δεν προμηνύει μεγάλες εκπλήξεις, καθώς ο μόνος που έως τώρα έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τα συλλαλητήρια είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Η κίνηση  που  θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στήριξης του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν η επιλογή αποχής των ΑΝΕΛ από την ψηφοφορία. Σε αυτή την περίπτωση ο πήχης για να περάσει η συμφωνία πέφτει κατά πολύ, καθώς η πλειοψηφία του 50%+1 που απαιτείται είναι επί των παρόντων βουλευτών.

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας υπάρχει με τον κυβερνητικό εταίρο και για αυτό το λόγο οι δηλώσεις πολλών στελεχών του κόμματος του Πάνου Καμμένου, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και παραίτησης των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δεν φαίνεται να αιφνιδιάζουν την Ηρώδου Αττικού. Κατά πολλούς αυτές οι αναφορές λειτουργούν ως μοχλός πίεσης ή «καμπανάκι»  προς το Μαξίμου, αλλά και ως δείγμα αποφασιστικότητας των ΑΝΕΛ προς το ακροατήριό τους ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Ψήφος εμπιστοσύνης

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον  γνωρίζουν καλά πως η μη στήριξη από τον κυβερνητικό εταίρο προκαλεί αυτομάτως πολιτικό πρόβλημα, που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν από τη ΝΔ. Το σενάριο κατάθεσης πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να ανησυχεί το επιτελείο της Ηρώδου Αττικού, καθώς γνωρίζουν πως οι ΑΝΕΛ δεν θα άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να περάσει στην αντεπίθεση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, ώστε να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας και της πλειοψηφίας.

«Βαρόμετρο» η  στάση των κομμάτων

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι συνεργάτες του  αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν πως θα κινηθούν τα κόμματα της Βουλής, που ανήκουν στην προοδευτική πτέρυγα, αλλά και μεμονωμένοι και ανεξάρτητοι βουλευτές.
Περιθώρια σύγκλισης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι βλέπουν πως υπάρχουν, ενώ το βλέμμα των κυβερνητικών είναι στραμμένο και προς το ΚΚΕ. Από τον Περισσό δεν στέκονται στη σύνθετη ονομασία, αλλά επισημαίνουν ότι προέχει η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού που προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Μικρές προσδοκίες από τους ανεξάρτητους βουλευτές

Από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, με τους οποίους επικοινώνησε το newpost.gr, αρνητική εμφανίζεται στο να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης η Κατερίνα Μάρκου σημειώνοντας  πως η στάση της δεν έχει να κάνει με κανένα κόμμα, καθώς είναι ένα εθνικό θέμα. Ο Στάθης Παναγούλης δηλώνει πως θα παραστεί στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Παρασκευής.

«Παρά  το γεγονός ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε λύση“, δηλώνει ο Χάρης Θεοχάρης στο newpost.gr συμπληρώνοντας πως δεν είναι μόνο το ζήτημα της ονομασίας, αλλά το συνολικό πακέτο που θα παρουσιαστεί θα κρίνει την τελική του ψήφο.
 


σχετικα αρθρα