Με βολές κατά της κυβέρνησης για εσπευσμένη συρραφή και εισαγωγή προς ψήφιση πολλών και διαφορετικών νομοθετημάτων, παρακάμπτοντας το Ελεγκτικό Συνέδριο και με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, αντιμετώπισε η αντιπολίτευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στήριξαν την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, εδραζόμενος στο ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την συμπερίληψη συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων σε διαφορετικά νομοσχέδια. Αντίστοιχα, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, έθεσε θέμα «εξαπάτησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο εστάλη αυτοτελές συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, το οποίο αργότερα, συμπεριελήφθη σε αυτό».

   
«Την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη να τρέξει γρήγορα, να αντιμετωπίσει το θέμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος, η ΝΔ (και φοβάμαι και άλλες δυνάμεις), κοιτά να βάλει συγκεκριμένα τεχνητά εμπόδια» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση, «κατώτερη των περιστάσεων, βάζοντας τεχνητά προσκόμματα την στιγμή που όλοι θα έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας (…) Η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει ένσταση αντισυνταγματικότητας, απλά και μόνον για να αναβληθεί η ψήφιση ενός κεφαλαίου, ενός νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πάρα πολλές διατάξεις. Άνθρακες ο θησαυρός από πλευράς ουσίας…».

   
Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση, για προστασία των φοροφυγάδων στην άρνησή της να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, για να εισπράξει την καταγγελία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, πως «το άρθρο 19 δίνει άφεση αμαρτιών στους απατεώνες που είχαν δηλώσει τα σκάφη αναψυχής τους ως επαγγελματικά - και με πολύ μικρές ποινές τους δίνει την δυνατότητα να απαλλαγούν απ’ αυτήν την εκκρεμότητα».

   
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρης πραγματοποίησε ευρύτερη αναφορά στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, για να τις συνδέσει με το πόνημα του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως με αυτό, «αποδεικνύει πως έχει τον τρόπο και την δυνατότητα να αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία».
   
«Μνημείο προχειρότητας και πανικού» χαρακτήρισε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου.
   
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «διευκολύνεται η εκποίηση των κρατικών ακινήτων για να προωθηθεί η τουριστική κατοικία (…) Θα αλλάξει η χρήση γης, από αγροτικές καλλιέργειες των φτωχών αγροτών και θα διευκολυνθεί η ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών τουριστικών επενδύσεων, με οδυνηρές επιπτώσεις στην ανάγκη κάλυψης των διατροφικών αναγκών του λαού».

 Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, λαμβάνοντας μέτρα υπέρ του τουρισμού «την στιγμή που με την διαμάχη Ραγκούση-Ρέππα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι μπλοκαρισμένα» και με την ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής να δίνει στους εφοριακούς το άλλοθι να κάνουν τα στραβά μάτια.

«Η λαϊκή σοφία λέει πως τον Αύγουστο δουλεύουν εντατικά οι κλέφτες και οι διαρρήκτες. Εμείς πρέπει να προσθέσουμε πως τον Αύγουστο εργάζεται εντατικά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να κλέψει κι άλλο τους φτωχούς και τους αδύναμους» σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).