current views are: 4

4 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση09:18

Τσαβούσογλου για Κύπρο: Συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων οι Τουρκοκύπριοι

«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας – Κύπρου», υποστηρίζει

Δημοσίευση 09:18’

«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας – Κύπρου», υποστηρίζει

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με συνέντευξη του στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα λέγοντας πως «δεν έχουμε καθόλου ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα μας εν μία νυκτί».

Μιλώντας στην Καθημερινή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως «δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας χωρίς διάλογο».

Ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε και για το πλωτό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας: «Ένα από τα βασικά στοιχεία της τουρκικής ενεργειακής πολιτικής είναι να αυξήσει τη χρήση των εγχώριων ενεργειακών πόρων. Αυτό περιλαμβάνει τους υδρογονάνθρακες που πιθανώς βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας μας σε περιοχές της Ανατολικής Μεσόγειο. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να αναζητήσουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους πόρους. Συνεπώς σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο εγγύς μέλλον».  

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως «Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί. Αλλά οι δραστηριότητες των Ελλήνων διεξάγονται με πλήρη περιφρόνηση του τουρκοκυπριακού λαού. (……) Θεωρούμε απαράδεκτο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να δρα ως μόνος ιδιοκτήτης του νησιού. Τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι οι μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι νόμιμες όσο δεν υπάρχει βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας, την οργή και την αγανάκτηση μας ουκ ολίγες φορές, αλλά τα παράπονά μας συνεχίζουν να απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων».

Ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποιεί λέγοντας: «επιτρέψτε μου να δώσω έμφαση στην αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε τους Τουρκοκύπριους και να τους βοηθήσουμε να διευρύνουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στους φυσικούς πόρους του νησιού, αλλά και να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας. Άπαντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα γι’ αυτόν το σκοπό». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Μάλιστα τονίζει πως η συμφωνία του 2003 μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για «οριοθέτηση της ΑΟΖ» παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα και τονίζει πως η συμφωνία είναι άκυρη.

«Θα πρέπει να υπογραμμίσω πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και το νησί της Κύπρου. Αυτές οι μαξιμαλιστικές  και μη ρεαλιστικές  διεκδικήσεις σίγουρα αντιφάσκουν όσον αφορά τους καθιερωμένους κανόνες και της αρχές του διεθνούς δικαιου», σημειώνει.

Στέλνει ακόμα μήνυμα πως καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνα στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τονίζει πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα συμφωνήσουν στο καθεστώς μιας απλής μειονότητας. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, δεν θα το επιτρέψει ποτέ.


σχετικα αρθρα