current views are: 9

5 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση12:24

Φουλ επίθεση στον Μίκη Θεοδωράκη για την ομιλία του στο συλλαλητήριο

Πυρ ομαδόν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 12:24’

Πυρ ομαδόν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την Μακεδονία. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα βαριές εκφράσεις.

Η εισαγωγή του μουσικοσυνθέτη στη χθεσινή του ομιλία («αδέλφια μου φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί…») αλλά και η επίθεσή του στην κυβέρνηση («μάχομαι το φασισμό σε όλες του τις μορφές και προπαντώς στην πιο απατηλή και επικίνδυνη, την αριστερόστροφη») αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τα κυβερνητικά στελέχη που είδαν ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με την Αριστερά στην Ελλάδα να βρίσκεται απέναντί τους. 

Τον τόνο έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι «η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου».

Σχολιάζοντας, παράλληλα, μια σαρκαστική προσφώνηση που χρησιμοποίησε στη χθεσινή του ομιλία ο Μίκης Θεοδωράκης «αδέρφια μου ναζιστές» ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Τέτοιες φράσεις όπως ‘Αδέρφια μου ναζιστές’ ούτε για αστείο πρέπει να λέγονται. Ούτε για αστείο».

Για «γνωστό πολιτικό βιογραφικό του Μίκη Θεοδωράκη», και για πολιτικές επιλογές του με τις οποίες ποτέ δεν έχει συμφωνήσει, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Σωκράτης Φάμελλος, αφήνοντας και υπαινιγμούς για έμμεση νομιμοποίηση ακροδεξιών στοιχείων από το μουσουργό. 

«Προφανώς διαφωνώ σε και με τον Μίκη Θεοδωράκη σε κάθε στιγμή του λόγου του, ήταν μια αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού, ως πολιτικό πρόσωπο ποτέ δεν είχα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του, εξάλλου είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες το πολιτικό βιογραφικό του Μίκη, δεν χρειάζεται να το πω εγώ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Αφήνω στην άκρη το δημιουργό και τα τραγούδια του, τα τραγούδια του έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί, αλλά χθες οι ναζί ήταν κάτω από την εξέδρα, και βγάλανε μετά και τουίτ για το Μίκη, έπρεπε να μη τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Σύμφωνα με τον υπουργό, «φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης, στο πολιτικό επίπεδο, δεν κατάλαβε και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτά που είπε αποπροσανατολίζουν το λαό, την κοινωνία και τους πατριώτες της χώρας, διότι αγνοεί πολλά σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής ακόμα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, και έβγαλε πολιτικές κορώνες για πολιτική χρήση από αντιπάλους».

Πικραμένος δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξή του στον Real Fm. «Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος και για τους χαρακτηρισμούς, που νομίζω ήταν τουλάχιστον ακραίοι, αλλά και για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες ενάντια στον φασισμό, αγώνες για την πατρίδα να γίνεται ένα σύμβολο, να επιτρέπει να γίνει και σύμβολο ενός κόσμου που φαντάζομαι ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση, πολιτικά μαζί του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

Για «άθλια ομιλία» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. «Επρόκειτο για ομιλία αίσχιστου είδους» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στο «Θέμα FM», ενώ συμπλήρωσε ότι οι αναφορές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη «βασίζονταν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, έκανε λόγο για πολιτικούς συντελεστές της χούντας που ήταν δίπλα στο Μίκη Θεοδωράκη, «λίγα μέτρα από αυτόν» όπως σημείωσε.

Γιαα πολιτικό κλίμα που «δεν διαταράχθηκε» έκανε λόγο μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. «Η κυβέρνηση ακούει τα πάντα, δέχεται όλα τα μηνύματα και τα επεξεργάζεται και τα αξιοποιεί, προωθώντας αυτό που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Ως προς το θέμα των Σκοπίων η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και, αν καταστεί δυνατό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πάμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι η προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος. Μέχρι τότε όμως ηρεμία, ψυχραιμία και τα γιουρούσια που κατά καιρούς επιχειρεί η ΝΔ το ένα μετά το άλλο διαψεύδονται και αποτυγχάνουν» πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας.

 «Εμπρηστικό» το λόγο του χαρακτήρισε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στον Σκάι. «Δεν διέφερε πολύ από την ομιλία του κ. Φραγκούλη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας  μύθος αλλά αυτό που έκανε ήταν λάθος. «Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να είναι εκεί» τόνισε.


σχετικα αρθρα