current views are: 10

8 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση06:19

Σκοπιανό: Ο Ζ. Ζάεφ κρατά το Σύνταγμα και δίνει… αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο – Στα σκαριά το κοινό σύμφωνο

Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ συνιστούν μια ένδειξη πραγματισμού, καθώς η κυβέρνησή του απέχει αρκετά από την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση συνταγματικής αναθεώρησης.

Δημοσίευση 06:19’

Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ συνιστούν μια ένδειξη πραγματισμού, καθώς η κυβέρνησή του απέχει αρκετά από την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση συνταγματικής αναθεώρησης.

Στην ονομασία Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) φαίνεται ότι καταλήγουν Αθήνα και Σκόπια επί της ονοματολογικής διαφοράς, ενώ και στις δύο πρωτεύουσες γίνονται προετοιμασίες για τις επόμενες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με την “Καθημερινή“.

Πέρα, ωστόσο, από το ονοματολογικό, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπλοκές σε ιδιαίτερες πτυχές της διαπραγμάτευσης, κυρίως εκείνης που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει λόγους που θα πρέπει να οδηγήσουν την ΠΓΔΜ σε αλλαγή Συντάγματος, αν και επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η “Μακεδονία” άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993, ενσωματώνοντας το άρθρο 2 στην παράγραφο 49». Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ο,τι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η “Μακεδονία” δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η “Μακεδονία” θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας».

Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ συνιστούν, παράλληλα, και μια ένδειξη πραγματισμού, καθώς η κυβέρνησή του απέχει αρκετά από την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε χθες ότι η ΠΓΔΜ δέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό, προσθέτοντας πως για την κυβέρνησή του «η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια είναι ζωτικά θέματα».

Επίσης, τόνισε ότι γνωρίζει ποια είναι τα όριά του στη διαπραγμάτευση. «Πιστέψτε με, γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι πιθανό, τι είναι αποδεκτό και πόσο μακριά μπορούμε να πάμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βρούμε μια λύση σε μια πικρή διαφωνία 25 ετών, αλλά όχι με κάθε τίμημα». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι μόλις τη Δευτέρα, στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του (Euronews), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι για πιθανή συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν απαιτείται αυξημένη, αλλά απλή πλειοψηφία.

Χθες ανακοινώθηκε επίσης ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας θα υλοποιηθεί αμέσως μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην Αθήνα ο κ. Κοτζιάς σχεδιάζει, αμέσως μετά την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, να μεταβεί αεροπορικώς από την Αθήνα στα Σκόπια, με κρατικό αεροσκάφος, προκειμένου να μεταφέρει στον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ την πρόταση που έχει καταρτίσει η ελληνική πλευρά ως βάση για τη συγγραφή ενός κοινού συμφώνου. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αποδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την επίσκεψη, καθώς εκτιμάται ότι οι συμβολισμοί που θα δημιουργήσει θα είναι ιδιαίτερα θετικοί.

Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν και στις 15-16 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες (άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ). Δεν αποκλείεται, με αυτή την ευκαιρία, οι δύο υπουργοί να συναντηθούν και με τον ειδικό διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ για την ονοματολογική διαφορά, Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, ιδανικά με το κοινό σύμφωνο ανά χείρας.


σχετικα αρθρα