current views are: 6

8 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:42

Γεωργιάδης για Novartis: «Είναι παραμύθια της Χαλιμάς, δεν είχα καμία αρμοδιότητα»

Είχε καταθέσει ξανά την περασμένη Τρίτη.

Δημοσίευση 11:42’

Είχε καταθέσει ξανά την περασμένη Τρίτη.

«Παραμύθια της Χαλιμάς» χαρακτήρισε τη κατάθεση της μάρτυρα στην υπόθεση Novartis για τη πληρωμένη 65 εκατ. ευρώ στην πολυεθνική και τη μίζα των 2 εκατ. ευρώ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως τη περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας δεν είχε καν την αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ.

 Αναλυτικότερα, όλα ξεκίνησαν ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης αναφέρθηκε σε απόσπασμα της δικογραφίας που γίνεται λόγος πως με παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη η Novartis, έλαβε 65 εκατ. ευρώ και πως ο ίδιος δωροδοκήθηκε με 2 εκατ. ευρώ. «Οι ανταγωνίστριες εταιρίες δεν πληρώθηκαν και γι’ αυτό έγινε σάλος στο σύλλογο φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα! Εσείς σε δημόσιες δηλώσεις σας είπατε ότι δεν πληρώθηκε μόνο η Novartis αλλά όλες οι εταιρείες!”, είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ είναι καταγεγραμμένες και δεν υπήρξε καμία πληρωμή 65 εκατ. ευρώ. Εκείνο το διάστημα πληρώσαμε περίπου 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις εταιρείες γιατί υπήρχε μνημονιακή υποχρέωση», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: « δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση της Novartis. Αν υπήρχε οποιοσδήποτε σάλος θα το βρίσκατε! Μπορείτε να το «γκουγκλάρετε αν θέλετε!».

Κάπου εκεί ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να απευθυνθεί αίτημα στον ΕΟΠΥΥ για να αποστείλει στην εξεταστική όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις πληρωμές και αντίστοιχα στις φαρμακευτικές να αποστείλουν τους ισολογισμούς τους.

«Ως υπουργός Υγείας δεν είχα αρμοδιότητα για τον ΕΟΠΥΥ που είχε εκχωρηθεί από τη πρώτη μέρα στον κ. Μπέζα! Όλη η ιστορία αυτή είναι παραμύθια της Χαλιμάς!», επανήλθε ο κ. Γεωργιάδης.

Κάπου εκεί ωστόσο η ατμόσφαιρα βάρυνε όταν το μέλος της επιτροπής ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη να ζητήσει να γίνει άρση της ασυλίας του και να δικαστεί από την τακτική Δικαιοσύνη προκειμένου να ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Το ζητάει ο μάρτυρας;», αναρωτήθηκε.

«Θα κάνω το παν για να πάω στο δικαστήριο, δε θέλω καμία ασυλία! Δεν ισχύει τίποτα απ’ όσα λέτε νομικά! Έχω κάνει ήδη δήλωση ότι παραιτούμαι πάσης παραγραφής! Για να μην αφήνετε λάσπη στον ανεμιστήρα! Δεν είναι στη διακριτική μου ευχέρεια! Το άρθρο 86’ του Συντάγματος έχει συγκεκριμένη διαδικασία! Θέλω να γίνει προκαταρκτική και να κλείσει η υπόθεση όσο το δυνατό πιο γρήγορα», αντίτεινε ο κ. Γεωργιάδης με τον Κασιδάρη να επανέρχεται υποστηρίζοντας πως το αδίκημα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται. «Η νόμιμη οδός είναι η άρση ασυλίας και η παραπομπή στη δικαιοσύνη», είπε ο κ. Κασιδιάρης.

«Κάνετε λάθος! Κατά το παρελθόν εισηγήσεις νομικών γι’ αυτό που λέτε και απεφάνθη το Ειδικό Δικαστήριο πως η δωροδοκία εντάσσεται στη παραγραφή», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γεωργιάδης άφησε αιχμές για την αύξηση του ποσού για τη φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ τα ετελευταία χρόνια, από 2,7 εκατ. σε 4 εκατ. ευρώ λόγω της στενής σχέσης του με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Security κ. Γιαννακουλόπουλο: «Ο κ. Πολάκης έχει αναπτύξει μια προσωπική σχέση με τον κ. Γιαννακουλόπουλο, φιλική σχέση, είχε πάει και στη γέννηση του εγγονιού του». 

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο ίδιος ως υπουργός δεν ”έλυσε” τη σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρεία υποστήριξε ότι «το είχε ζητήσει αλλά τον πρόλαβαν οι εξελίξεις».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του αντιπροέδρου της ΝΔ, ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στον Άδωνη Γεωργιάδη και την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, με τον πρώτο να αφήνει αιχμές για την πρόσληψή της στην ΕΡΤ το 2004.

Εξάλλου, στην ερώτησή της για την δική του παρέμβαση στη λίστα των προσλήψεων απάντησε: «Δεν έχω καθόλου εμπλοκή με τη διαδικασία των προσλήψεων. Δεν έχω καμία γνώση της διαδικασίας. Δεν έχω παρέμβει στο διορισμό κανενός. Εξάλλου δεν υπάρχει διορισμός, ήταν ανάθεση έργου».

 


σχετικα αρθρα