current views are: 12

8 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:58

«Κλείδωσε» το ραντεβού Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στη Σόφια

Παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Δημοσίευση 11:58’

Παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επόμενη κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια, στο περιθώριο της άτυπης συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρώπης και των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων IBNA, Κοτζιάς και Ντιμιτροφ θα συναντηθούν στις 15 και 16 Φεβρουαρίου και αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η νέα συνάντηση θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. 

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες θα συνεχίσουν εντατικά το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο χρόνος λιγοστεύει και πρέπει να υπάρχει άμεση δράση για το ζήτημα. 

Από ελληνικής πλευράς, πάντως, σε κάθε περίπτωση κομβική θεωρείται η συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ, με δύο σενάρια να υπάρχουν στο τραπέζι: Από τη στιγμή που το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την  αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου της  ΠΓΔΜ  από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και  τη μετονομασία της εθνικής οδού  που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδό Φιλία»  ανοίγει ο δρόμος, προκειμένου τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Κοτζιάς να ταξιδέψει στα Σκόπια και να παραδώσει ο ίδιος στον Νίκολα Ντιμιτρόφ την πρόταση της Ελλάδας.

Θα είναι μια κίνηση συμβολική που θα επιβεβαιώσει την καλή σχέση των δυο χωρών, ενώ θα διαμορφώσει ένα καλό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να διεξαχθούν οι συζητήσεις. 

Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δυο χωρών θα συναντηθούν κατευθείαν στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών των Εξωτερικών στις 15-16 Φεβρουαρίου, όπου ο κ. Ντιμιτρόφ θα έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Αν και η κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση  για «σαλαμοποίηση» της συμφωνίας, το ενδεχόμενο να προκριθεί μια λύση που θα περιέχει τουλάχιστον δυο στάδια δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, πρώτα θα κυρωθεί η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων και,  από τη στιγμή που θα υλοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα, η γειτονική χώρα θα γίνει αποδεκτή ως πλήρες μέλος στο ΝΑΤΟ. Αυτό που εξετάζεται είναι η ψήφιση της συμφωνίας από τα δυο κοινοβούλια να  δώσει τη δυνατότητα στην ΠΓΔΜ να μεταβεί σε μια ενδιάμεση κατάσταση αποκτώντας ορισμένα προνόμια  στη σχέση της με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί επιβεβαιώνει η παρουσία του δημάρχου των Σκοπίων Πέτερ Σιγκελόφ στην Αθήνα την Παρασκευή έπειτα από πρόσκληση του Γιώργου Καμίνη.
 

 


σχετικα αρθρα