current views are: 7

9 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:20

Novartis: Διπλό εξευτελισμό της κυβέρνησης βλέπουν στη ΝΔ

Η επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη

Δημοσίευση 05:20’

Η επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη

Διπλό εξευτελισμό της κυβέρνησης βλέπουν στη ΝΔ, αν η υπόθεση Novartis επιστρέψει στη Δικαιοσύνη. Το ενδεχόμενο αυτό είναι το πιο πιθανό πλέον, έπειτα από τα αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες που κατέθεσαν χθες βράδυ οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για διακίνηση πολιτικού χρήματος, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν εκ των υστέρων οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Με βάση αυτές τις καταθέσεις όμως, διαβιβάσθηκε η επίμαχη δικογραφία στη Βουλή στην οποία εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οι οκτώ πρώην υπουργοί. Το τι θα γίνει στη συνέχεια αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο από τη ΝΔ τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει εγκλωβιστεί ήδη στο λάκκο που επιχείρησε να ανοίξει για τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Όπως έλεγε στο newpost.gr, υψηλόβαθμο στέλεχος της οδού Πειραιώς, «ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά του σκευωρού, επιστρέφοντας τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη, όμως υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί διπλά». Πρώτον, σημείωνε το ίδιο στέλεχος, καταρρέει μέσα λιγότερο από πέντε ημέρες το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που έφερε στη Βουλή, προσπαθώντας να διασύρει τους αντιπάλους του και να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ.

«Πού είναι τα πολιτικά πρόσωπα που υπήρχαν στην έρευνα του FBI, όπως υποστήριζε το Μέγαρο Μαξίμου;» ρωτούν από τη ΝΔ. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο SBC, τόνισε πως από όσα έχει διαβάσει στη δικογραφία «δεν υπάρχει απόδειξη για μαρτυρίες κατά των πολιτικών και δεν υπάρχει η πληροφόρηση για το που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αυτή την γνώση. Αυτά που λένε δεν μπορούν να αποδειχθούν».

«Με όσα στοιχεία υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας δόλος ή σκοπιμότητα από πολιτικό. Από ότι προκύπτει από το FBI οι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis. Όπως περιγράφονται αυτές οι καταστάσεις μου μοιάζει ότι υπάρχουν κάποια εσωτερικά θέματα στη Novartis. Δηλαδή φαίνεται να ξεπλένονται χρήματα εντός της Νovartis και να έχει ξεσπάσει όλη αυτή η ιστορία. Οι μάρτυρες ήθελαν να αποποιηθούν δικές τους ευθύνες και να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα. Νομίζω πως η υπόθεση θα γυρίσει στον εισαγγελέα και δεν θα γίνει προκαταρκτική επιτροπή στη Βουλή», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Σε περίπτωση όμως, που όπως φαίνεται δεν ζητηθεί από την κυβέρνηση η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, τότε θα αναζητηθεί νομική και κοινοβουλευτική φόρμουλα ώστε να επιστρέψει η δικογραφία στα χέρια της Δικαιοσύνης. Τη λύση τη δίνουν οι διατάξεις των άρθρων 154, 155, 156 του Κανονισμού της Βουλής που αφορούν την «πρόταση άσκησης δίωξης κατά μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού».

Σύμφωνα με την παράγραφο 3, του άρθρου 154, η πρόταση για άσκηση δίωξης (την οποία υπογράφουν 30 βουλευτές – σε αυτή την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ) «πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν». Με απλά λόγια η κυβέρνηση Τσίπρα που θα καταθέσει την πρόταση, θα πρέπει να περιγράψει τα αδικήματα και να τα στοιχειοθετήσει, αν ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Το ίδιο όμως θα πρέπει να πράξει και στην περίπτωση που επιλέξει να επιστρέψει την δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Αυτό μπορεί να γίνει, αν χρησιμοποιηθεί η παράγραφος 2, του άρθρου 154, του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται η ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο «του ελέγχου των στοιχείων και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους».

Το Συμβούλιο δηλαδή, που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών, οι οποίοι κληρώνονται, με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα κρίνει με βάση τα στοιχεία αν ευσταθούν οι κατηγορίες. «Με δεδομένο ότι η δικογραφία είναι τελείως ατεκμηρίωτη και διάτρητη», η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας θα βρεθούν διπλά εκτεθειμένοι», σημείωναν από τη ΝΔ.

 


σχετικα αρθρα