ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί για επιτήρηση μετά το μνημόνιο: «Σχεδιάστε τις δικές σας δεσμεύσεις!»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2018, 09:40 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2018, 11:57
Μοσκοβισί για επιτήρηση μετά το μνημόνιο: «Σχεδιάστε τις δικές σας δεσμεύσεις!»
Facebook Twitter Whatsapp

Θα ακολουθήσει μια επιτήρηση, όπως έγινε με την Πορτογαλία με την Κύπρο με την Ιρλανδία ξεκαθάρισε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος σχεδιασμένο από «τους Έλληνες για τους Έλληνες» το οποίο θα διαδεχθεί τα μνημόνια, έστειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών στη Βουλή, ο κ. Μοσκοβισί, δήλωσε πως η χώρα θα πρέπει να βαδίσει βάσει των δεσμεύσεων που η ίδια θα αναλάβει. «Περιμένουμε τη στρατηγική σας», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο επιτήρησης αντίστοιχο με αυτό των χωρών που έχουν βγει από τα Μνημόνια, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος. «Ένα σχέδιο που θα σέβεται τις δεσμεύσεις αλλά παράλληλα θα είναι κυρίαρχο», είπε με νόημα.

Αναφερόμενος στο χρέος ο επίτροπος είπε πως πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο μείωσης του βάρους του, κάνοντας ειδική μνεία στην γαλλική πρόταση για σύνδεσή του με τις οικονομικές επιδόσεις και την ανάπτυξη.

Ακόμα, χαρακτήρισε «περίπλοκη» τη σχέση της ΕΕ με το ΔΝΤ και διαμήνυσε πως το τελευταίο θα πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο διευκρίνισε πως μελλοντικά η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση ν’ ατνιμετωπίζει αυτόνομα ενδεχόμενες κρίσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στην ιδέα του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

«Όταν κανείς έχει διανύσει το 80-90% του δρόμου πρέπει να φτάσεις στο τέλος, να κάνεις τα τελευταία μέτρα. Η Ελλάδα να κάνει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις  και οι εταίροι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ολοκλήρωση του Μνημονίου», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρέπει» και «δεν μπορεί» να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.

Πάντως σε μια αποστροφή του λόγου που προκάλεσε απορίες -ενδεχομένως και λόγω της μετάφρασης- ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε εξ αντανακλάσεως στις εθνικές εκλογές. «Υπάρχει μια ευκαιρία που παρουσιάζεται! Μεταξύ αυτής της στιγμής και του Ιουνίου που θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Δε μιλώ για τις εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα (!) αλλά τις ευρωεκλογές».