current views are: 13

9 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:25

Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis συγκροτεί η κυβέρνηση

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε την βούληση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

Δημοσίευση 11:25’

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε την βούληση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

Την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis προανήγγειλε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Μια προανακριτική επιτροπή σκοπό έχει να διερευνήσει αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων για να καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης Δεν δικάζουμε κανέναν!  Αν προκύπταν επαρκείς ενδείξεις, θα είμασταν ένα βήμα μετά, όχι ένα βήμα πριν από την προανακριτική“, είπε.

«Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η υπόθεση Novartis αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο.

Mετά την διαβίβαση της δικογραφίας από την Εισαγγελέα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει στο ελληνικό κοινοβούλιο τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Τις προηγούμενες μέρες η δικογραφία μελετήθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες».

Πρόσθεσε, δε, ο κ. Τζανακόπουλος ότι: «Η βούληση λοιπόν του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία».

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για ένα τεράστιο σκάνδαλο «που οφείλουμε να βοηθήσουμε να διαλευκανθεί».

Ερωτηθείς για τη πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί «πατριωτισμού της μίζας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι μιλούσε για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο… τα τελευταία 40 χρόνια.

Χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό «σκευωρία» του Άδωνι Γεωργιάδη και πρόσθεσε: «Ο Τσίπρας είναι ηγέτης διεθνούς κύρους, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πλανητάρχης. Περίεργο που ο Γεωργιάδης θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να στήσει μια σκευωρία που περιλαμβάνει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, του FBI και όλους όσοι ερευνούν το σκάνδαλο.  Είναι το λιγότερο γελοίο».

Αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε: «Πρόκειται για καθεστώς που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Κατά τον ίδιο τρόπο που η ποινική διαδικασία λειτουργεί για τους απλούς Έλληνες πολίτες, πρέπει να λειτουργήσει και για τα πολιτικά πρόσωπα. Οποιοδήποτε άλλο αίτημα γίνεται από πολιτικά πρόσωπα θα μπορούσε να έχει ως στόχο τον εκφοβισμό αυτών των μαρτύρων. Τα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται θέλουν ειδική μεταχείριση;» 

Όσον αφορά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο και αν είχε ενημέρωση για το κατά πόσο δόθηκε η έγκριση του αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου για το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στους μάρτυρες της υπόθεσης ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν είχα καμία ενημέρωση για την ουσία. Επισκέφθηκα τον Άρειο Πάγο για να ενημερωθώ αν επίκειται διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου».

Αυτό που πρέπει να απαντήσει ο Μητσοτάκης είναι αν κατηγορεί εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι ενεργούν στη βάση εντολών της κυβέρνησης, Αυτό αποτελεί ευθεία προσβολή στην ελληνική δικαιοσύνη και θέτει σοβαρά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Να τους ονοματίσει αυτούς που αμφισβητεί. Δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο. Σαφείς απαντήσεις περιμένουμε. Και οι ίδιοι οι εισαγγελείς και δικαστές πρέπει να τοποθετηθούν“, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ ότι δεν βλέπει λόγο να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να συμφωνηθεί με τη FYROM μια σύνθετη ονομασία η οποία θα χρησιμοποιείται έναντι όλων. 

«Το έναντι όλων προϋποθέτει και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Το έναντι όλων απαιτεί την αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 


σχετικα αρθρα