ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα η συζήτηση για προανακριτική στη Βουλή

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2018, 15:14 / Ανανεώθηκε 10 Φεβρουαρίου 2018, 12:23
Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα η συζήτηση για προανακριτική στη Βουλή
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έτοιμη να εκκινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση της Novartis εμφανίζεται η Βουλή.

Μετά και τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για τα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση, η Βουλή δηλώνει έτοιμη να αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες ακόμα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

Συγκεκριμένα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής (άρθρα 153-157) και του Συντάγματος (άρθρο 86), μέσα σε 15 ημέρες μετά τη κατάθεση της σχετικής πρότασης από τουλάχιστον 30 βουλευτές, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση σε ειδική ημερήσια διάταξη.

Η ίδια η πρόταση (το κείμενο δηλαδή που θα κατατεθεί) για την άσκηση της δίωξης θα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με λίγα λόγια θα πρέπει η πρόταση να περιλαμβάνει πέραν των προσώπων για τα οποία θα συσταθεί η προκαταρκτική να αναφέρονται τα αδικήματα για τα οποία θα ελεγχθούν.

Παράλληλα, η επίμαχη συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με τη διαδικασία της γενικευμένης επερώτησης, γεγονός που σημαίνει πως πέραν των βουλευτών θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ οι εμπλεκόμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του βήματος της Βουλής και της κατάθεσης υπομνήματος για ν’ αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Πάντως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία με την απόφαση για τη σύσταση ή μη να λαμβάνεται με τη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (αναγκαστικά 151 ψήφους).

Εφόσον λοιπόν η Βουλή αποφασίσει τη σύστασή της, η προκαταρκτική συγκροτείται από 12 τουλάχιστον βουλευτές (που αυξάνονται προκειμένου να μετέχουν όλα τα κόμματα με τουλάχιστον ένα μέλος) ανάλογα με τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα έχουν τη πλειοψηφία). Ωστόσο θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα εργαστεί και θα παραδώσει το πόρισμά της και το σχετικό αποδεικτικό υλικό.

Αφού λοιπόν η προκαταρκτική ολοκληρώσει τις εργασίες της και συγκροτήσει το πόρισμά της, αυτό θα πρέπει να διανεμηθεί στους βουλευτές μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και να οριστεί και πάλι ειδική ημερήσια διάταξη όπου με απόλυτη πλειοψηφία η Βουλή θα αποφανθεί για τη παραπομπή ή μη σε Ειδικό Δικαστήριο. Σε περίπτωση όμως που το πόρισμα κρίνει πως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί (βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος), η δικογραφία θα επιστρέψει στη τακτική δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό άλλωστε αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον  τα πολιτικά πρόσωπα που θα περιλαμβάνονται στη πρόταση αλλά και τα αδικήματα για τα οποία θα ελεγχθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω του ότι η προκαταρκτική --σε αντίθεση με την εξεταστική επιτροπή- διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες οι συνεδριάσεις της θα είναι μυστικές.

Δ. Τζανακόπουλος: Τεράστιο σκάνδαλο που θα βοηθήσουμε να διελευκανθεί

Νωρίτερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταξύ άλλων μίλησε για ένα τεράστιο που η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει να διαλευκανθεί. 

«Η υπόθεση Novartis αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο. Mετά την διαβίβαση της δικογραφίας από την Εισαγγελέα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει στο ελληνικό κοινοβούλιο τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Τις προηγούμενες μέρες η δικογραφία μελετήθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες».

Πρόσθεσε, δε, ο κ. Τζανακόπουλος ότι: «Η βούληση λοιπόν του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία».