ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γιος του Κ. Γκλιγκόροφ μιλά για το Σκοπιανό και τις προοπτικές επίλυσης

Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2018, 13:05 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2018, 13:05
Ο γιος του Κ. Γκλιγκόροφ μιλά για το Σκοπιανό και τις προοπτικές επίλυσης
Facebook Twitter Whatsapp

«Το να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι νομίζω ντροπιαστικό», σχολιάζει

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν απόψεις του γιου του Κίρο Γκλιγκόροφ, του πρώην προέδρου των Σκοπίων στα χρόνια των μεγάλων συγκρούσεων και των συλλαλητηρίων.

Ο 73χρονος Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ είναι οικονομολόγος και καταθέτει την άποψή του για το Σκοπιανό ζητώντας ουσιαστικά μια λύση χωρίς νικητή και χαμένο.

Θεωρεί θετικό βήμα πως η κυβέρνηση Ζάεφ αποκήρυξε το «αρχαιομακεδονικό» ιδεολόγημα του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ωστόσο υπεραμύνεται της «ταυτότητας» και της «γλώσσας» των γειτόνων.

«Ναι, νομίζω ότι το θέμα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί με κάποιο βαθμό πολιτικής αξιοπρέπειας. Ο Τσίπρας είπε ότι αυτός και ο Ζάεφ είναι μοντέρνοι πολιτικοί νέου τύπου, κάτι το οποίο θεωρώ ότι σημαίνει πως και οι δύο θέλουν να κοιτάξουν μπροστά», τονίσει ο Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ και προσθέτει: «Το να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι νομίζω ντροπιαστικό, συνεπώς θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο ηγέτης της ΠΓΔΜ έθεσε τον εαυτό του και την χώρα, έξω από αυτήν την διαμάχη. Αν το ζήτημα είναι το πώς θα διευκολύνουμε την επικοινωνία και την συνεργασία των δύο χωρών, συμφωνώντας για τον τρόπο με τον οποίον θα αποκαλεί η μία πλευρά την άλλη, μέσα σε ένα πλαίσιο ευγένειας, τότε δεν νομίζω ότι θα είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί».

Αναφερόμενος στο Σύνταγμα των Σκοπίων τονίζει: «Θεωρώ ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ πρέπει να αναθεωρηθεί για εσωτερικούς λόγους και στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα που θέτει η Ελλάδα».

Παράλληλα, εκτίμησε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις αλυτρωτισμού σημειώνοντας: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε υπάρχοντος αλυτρωτισμού, ούτε υποστήριξης ιδεών αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ. Φυσικά δεν υφίστανται και ενδείξεις για τρομοκρατικές ενέργειες πέρα από τα σύνορα. Πρόκειται για ιστορικές αναφορές, αλλά αν απαιτούνται διαβεβαιώσεις για την ανυπαρξία αλυτρωτισμού ή εδαφικών διεκδικήσεων, τότε ναι, θα πρέπει να υπάρξουν. Δεν νομίζω ότι είναι τίποτε περισσότερο από θεωρητική αμηχανία, όταν κάποιος αγωνίζεται για την ιδιοκτησία του παρελθόντος. Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ή πρόκειται να υπάρξουν εδαφικές διεκδικήσεις από την ΠΓΔΜ προς τους γείτονές της».