current views are: 6

11 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση19:09

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για την δ΄ αξιολόγηση – Oι Θεσμοί στην Αθήνα στα τέλη του μήνα

Νέο «μπρα ντε φερ»  ΔΝΤ – Βρυξελλών για το χρέος
 

Δημοσίευση 19:09’

Νέο «μπρα ντε φερ»  ΔΝΤ – Βρυξελλών για το χρέος
 

 Χαμόγελα  προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η έκδοση του επταετές ομολόγου ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σταθερού επιτοκίου με απόδοση στο 3,5%, χωρίς, ωστόσο να εφησυχάζουν για τις διαβουλεύσεις που ξεκινούν σχετικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά και για την αξιολόγηση που έρχεται.

Το γεγονός πως αντλείται νέο χρήμα για το  απόθεμα ρευστότητας που θα αφορά την επόμενη ημέρα από το πρόγραμμα και ότι διατηρείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της χώρας είναι τα θετικά στοιχεία που κρατούν από το Μέγαρο Μαξίμου. Ευελπιστούν πως η Ελλάδα βαδίζει με ομαλό και ασφαλή τρόπο προς το τέλος των μνημονίων στον αντίποδα  των σεναρίων ευρωπαϊκών και εγχώριων κύκλων που μιλούν για νέο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το τελευταίο διάστημα σχεδιάζει με τον πρωθυπουργό τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση πως η μνημονιακή εποπτεία δεν συνιστά ειδικό καθεστώς, αλλά θα είναι μια διαδικασία στη βάση  όσων έχουν ακολουθηθεί σε μια σειρά από χώρες στη λογική των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωζώνης. Ο Πιέρ Μοσκοβισί δεν μιλάει για τέταρτο πρόγραμμα και αυτό κρατούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς αναφέρθηκε σε  ένα εθνικό μεταμνημονιακό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Η περίπτωση της ενισχυμένης εποπτείας, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι πολλών ευρωπαϊκών κύκλων τουλάχιστον μέχρι το 2022 που η χώρα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Το σκηνικό θα είναι γνώριμο στα τέλη του μήνα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι Θεσμοί επιστρέφουν και πάλι στην Αθήνα για την δ΄ αξιολόγηση. Τα 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού δεν είναι λίγα και πολλά  είναι αρκετά δύσκολα με μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς και η αυστηροποίηση των διατάξεων  στο νόμο Σταθάκη/Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τη στιγμή, μάλιστα που και από τη γ΄ αξιολόγηση εκκρεμεί το ζήτημα του Ελληνικού, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και η μεταφορά των δικτύων φυσικού αερίου. Ενδεικτικό της πορείας των διαβουλεύσεων θα είναι το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα (19 Φεβρουαρίου).

Από την Ηρώδου Αττικού είναι έτοιμοι και για μια νέα «σύγκρουση» μεταξύ του ΔΝΤ και των Βρυξελλών που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες σε σχέση με το ζήτημα του χρέους και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Μια εκδοχή είναι να υπάρξει σύνδεση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και ενισχυμένης εποπτείας με τη σταδιακή απόδοση των κερδών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ, από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η κυβέρνηση  επεξεργάζεται το σχέδιο ανάπτυξης των επόμενων ετών το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από το Πάσχα.


σχετικα αρθρα