ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συναγερμός» στο Μαξίμου για Novartis - Η προανακριτική και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2018, 07:08 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2018, 12:58
«Συναγερμός» στο Μαξίμου για Novartis - Η προανακριτική και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Στην κοινοβουλευτική ομάδα σήμερα ο πρωθυπουργός

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον «αστερισμό» της Novartis θα κινείται και αυτή τη εβδομάδα η πολιτική επικαιρότητα με την κυβέρνηση να επιχειρεί να «τρέξει» τις διαδικασίες με βάση τις δυνατότητες που  δίνει  ο κανονισμός της Βουλής.

Πρόκειται για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» ή για «μια καλά  ενορχηστρωμένη σκευωρία», όπως καταγγέλλουν στην αντιπολίτευση; Από την Ηρώδου Αττικού  φέρονται αποφασισμένοι να φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους αποκομίζοντας διττό κέρδος: Να αναδείξουν τη ροή του χρήματος και τον τρόπο που λειτουργούσε το παλιό πολιτικό σύστημα και παράλληλα να κερδίσουν πολιτικά οφέλη που κατά πολλούς θα μπορούσαν να δώσουν ακόμα και τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Η πολιτική διαχείριση του ζητήματος θεωρείται σημαντική και αναμένεται η εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας  να κρίνει, αν η προανακριτική επιτροπή  θα κινηθεί σύντομα προκειμένου τον λόγο να πάρει, εφόσον  χρειαστεί, η τακτική δικαιοσύνη ή αν οι κλειστές συνεδριάσεις στη Βουλή τραβήξουν σε βάθος χρόνου.

Ο πρωθυπουργός για τη Novartis

Το στίγμα του Μαξίμου θα δώσει ο πρωθυπουργός με τη δημόσια τοποθέτησή του στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 το πρωί παρουσιάζοντας την πρόταση, αλλά και το σκεπτικό που τον οδήγησαν στο να προτείνει στο σώμα τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Ο Αλέξης Τσίπρας  αναμένεται να μεταφέρει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεσή του να μην μείνουν στο «συρτάρι» όσα αναφέρονται στη  δικογραφία από τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά  να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης, χωρίς όμως να στηθούν «λαϊκά δικαστήρια». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει πως πρόκειται για μια όζουσα υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις, που προέκυψε με στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνονται  στη δικογραφία για τη Novartis. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξάρει τη βούληση της κυβέρνησης όλα τα στοιχεία να δουν το φως της δημοσιότητας χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Εξαπολύοντας επίθεση προς την ΝΔ και προσπαθώντας να «στριμώξει» τη γαλάζια παράταξη δεν αποκλείεται να ζητήσει από την ηγεσία της ΝΔ να ξεκαθαρίσει, αν κατηγορεί εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι ενεργούν βάσει συγκεκριμένων εντολών και συνεπώς αν είναι σε θέση να τους ονοματίσει.

Η επιλογή της προανακριτικής επιτροπής

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής από την κυβέρνηση ήταν μονόδρομος, όχι μόνο λόγω των σοβαρών καταγγελιών κατά πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, αλλά και από το γεγονός πως πολλά κορυφαία στελέχη έσπευσαν να σηκώσουν πολύ ψηλά τον πήχη. «Θα ακολουθηθεί η θεσμική οδός», έλεγε κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή στο newpost.gr από την πρώτη στιγμή, εννοώντας πως πέρα από την προανακριτική επιτροπή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, καθώς η αντιπολίτευση στο σύνολό της περιμένει στη «γωνία» το Μαξίμου να το κατηγορήσει για υπαναχώρηση.

Μπορεί οι υψηλοί τόνοι, που χρησιμοποιήθηκαν από ορισμένα στελέχη, να μη βρήκαν σύμφωνους αρκετούς συναδέλφους τους μέσα την πλειοψηφία, ωστόσο επικοινωνιακά φαίνεται πως επιχειρήθηκε να δοθεί μεγάλη διάσταση, προκειμένου να περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα προς τη ΝΔ, αλλά και η κυβέρνηση να αναδείξει το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» για τα ζητήματα της διαφθοράς.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επελέγησαν χαμηλοί τόνοι, αφού σε κάθε περίπτωση περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η υπόθεση σε δικαστικό επίπεδο μέσα και από το άνοιγμα των λογαριασμών των φερόμενων ως εμπλεκομένων προσώπων, αλλά και ποια θα είναι τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής επιτροπής.

Δεν λείπουν ωστόσο οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τηρούν στάση αναμονής. Κάποιοι επέλεξαν την προηγούμενη εβδομάδα να μη δημιουργήσουν υψηλές προσδοκίες μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ενώ άλλοι επέλεξαν να μην πάρουν ακόμα θέση.  Η πιθανότητα η υπόθεση  της Novartis να γίνει η «κερκόπορτα» για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, δεν τους βρίσκει σύμφωνους παρά το γεγονός πως εκτιμούν και οι ίδιοι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος.

Το γνωμοδοτικό δικαστικό συμβούλιο

Ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 και στον  Βασίλη Πάικο προσδιόρισε τη σύγκληση της Ολομέλειας για τη διενέργεια της μυστικής ψηφοφορίας που θα αποφασίσει  τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μετά την Καθαρά Δευτέρα. Αναλύοντας τον  κανονισμό της Βουλής ο κ. Βούτσης εξήγησε πως υπάρχει ένα περιθώριο  7 ημερών, καθώς δίνεται το δικαίωμα σύστασης  γνωμοδοτικού δικαστικού συμβουλίου, αν υπάρξει επιπλέον  πρόταση από 30 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση το συμβούλιο θα αποφανθεί επί των κατηγοριών που υπάρχουν στο διαβιβαστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αυτή τη στιγμή, ούτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση δεν έχει εκφραστεί προς τον πρόεδρο της Βουλής σχετικό αίτημα.

Πολύ λόγος θα γίνει σχετικά με τη παραγραφή η μη των αδικημάτων. Σίγουρα παραγεγραμμένο θεωρείται το αδίκημα της απιστίας, όμως δεν υπάρχει η ίδια εκτίμηση από νομικούς σχετικά με τη δωροδοκία και τη δωροληψία. Η άποψη που έχει κατατεθεί είναι πως στο βαθμό  που γίνεται επ’ ευκαιρία και κατά τη διάρκεια που κάποιος είναι υπουργός και όχι λόγω άσκησης των υπουργικών του καθηκόντων δεν υπόκειται σε παραγραφή.  Σε ισχύ παραμένει η πιθανή κατηγορία για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Στις 4 το μεσημέρι η Διάσκεψη των Προέδρων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως, θα συζητήσει το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για τη σύγκληση της Ολομέλειας.