ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ για Σκοπιανό: Μη διατεθειμένη η Ελλάδα να διαπραγματευτεί στη βάση του Βουκουρεστίου

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2018, 13:33 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2018, 15:03
Πάιατ για Σκοπιανό: Μη διατεθειμένη η Ελλάδα να διαπραγματευτεί στη βάση του Βουκουρεστίου
Facebook Twitter Whatsapp

Η συνάντηση γίνεται στο γραφείο του προέδρου της Ένωσης Κεντρώω, στη Βουλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με βασικό μενού το Μακεδονικό αλλά και την υπόθεση της Novartis, συναντήθηκαν ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ και ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ο Πρέσβης που παρέμεινε στο γραφείο του κ. Λεβέντη για περισσότερη από μια ώρα, έδειξε ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με τις πληροφορίες να λένε πως εξέφρασε την απορία του για το ότι δεν υπάρχει επιθυμία στην Ελλάδα να κινηθεί στη βάση της διαπραγμάτευσης του 2008 και του κεκτημένου που υπάρχει από τότε.

Εκεί ο κ. Λεβέντης φέρεται να του απάντησε πως και εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στο κόσμο η αίσθηση πως θα προκύψει λύση, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν εμφανιστεί αντίστοιχες αντιδράσεις. Μάλιστα ο κ. Πάιατ φέρεται να αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν τη λύση σε αντίθεση με τη Ρωσία που θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Ακόμα, η συζήτηση επεκτάθηκε και στην υπόθεση της Novartis με τον πρέσβη να εξηγεί πως στην Αμερική το ζήτημα αφορά του υπηρεσιακούς παράγοντες λόγω του ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι ιδιωτικό.

Ωστόσο, όπως είπε σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, στην Ελλάδα λόγω του δημοσίου χαρακτήρα του τομέα κοινωνικής ασφάλισης το ζήτημα είναι «υπουργοκεντρικό».