ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπολίτευση κατά Τσίπρα για το σκάνδαλο Novartis: «Σκευωρία σαν το 1989»

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2018, 14:23 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2018, 17:16
Αντιπολίτευση κατά Τσίπρα για το σκάνδαλο Novartis: «Σκευωρία σαν το 1989»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν θα παίξουμε παιχνίδια αποπροσανατολισμού»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στηρίζει, αλλά με αστερίσκους, η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για πανικό του πρωθυπουργού, ενώ σημείωσε πως κατανοεί «τους λόγους που τον οδηγούν σε μια εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης ακόμη και της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Novartis».

«Και επειδή παριστάνει ότι δεν άκουσε τις θέσεις μου θα τις επαναλάβω για να μην έχει την παραμικρή απορία. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είπαμε από την πρώτη στιγμή όλα στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Είναι αδιανόητο να γνωρίζει η κυβέρνηση ποιοι είναι κουκουλοφόροι που σπιλώνουν στοχευμένα ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς και να αρνείται ο κ. Τσίπρας να καταθέσουν επώνυμα στη Βουλή τους ισχυρισμούς τους. Το κράτος δικαίου βάλλεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: 

«Ο κ. Τσίπρας ζημίωσε τους πολίτες με 100 δις ευρώ και θα πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια τις αυταπάτες του. Δεν θα του επιτρέψω να παριστάνει τον τιμητή της κάθαρσης όταν εκείνος ήταν που έδινε μάχες για να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη».

Σε σχόλιό του, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως η θέση του για το σκάνδαλο Novartis είναι γνωστή. «Όλα στο φως με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στην σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να αποκαλύψουμε την σκευωρία τύπου 1989» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη και προσθέτει:

«Όμως είναι ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, στα μέτρα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με 3 χρόνια διακυβέρνησής του. Όπως και είναι βαθιά υποκριτικό το να μη αποδέχεται στην προκαταρκτική την εξέταση των ευθυνών των Υπουργών του, οι οποίοι το 2015 «ξέχασαν» να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων».

Ως προς το θέμα της οικονομίας, η Χ. Τρικούπη κάνει λόγο για «παραμύθι περί δήθεν καθαρής εξόδου. Σήμερα ομολόγησε ότι διαπραγματεύεται την «μορφή της επιτροπείας», παρόλο που νομοθέτησε προκαταβολικά τις διατάξεις του 4ου Μνημονίου για μείωση συντάξεων, αφορολόγητου και εκχώρηση του εθνικού πλούτου. Το «γυρίσαμε σελίδα» του κ. Τσίπρα, σημαίνει απλά ότι η χώρα προσπαθεί να γυρίσει στο 2014, με επιβάρυνση 86 δις ευρώ στην οικονομία».

Ως προς το Σκοπιανό, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως μια λύση με δόσεις δεν θα γίνει αποδεκτή. «Μένουμε σταθερά στη θέση για λύση-πακέτο που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και αποτρέπει αλυτρωτισμούς».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πολύ περισσότερο να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων είναι απλά και μόνο η διαφθορά και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και όχι ένα σύστημα, μια συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχουν στο DNA τους το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά δηλαδή τα οποία υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη συνέπεια».

«Είναι καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis και θα συμβάλλει – όσο περνάει απ’ το χέρι του – για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν», σημειώνει ο Περισσός.

Η Ένωση Κεντρώων διαμηνύει ότι θα στηρίξει την πρόταση της πλειοψηφίας, αν και όπως λέει «ακόμη εκτιμούμε πως αν και δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει βαρύτατη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους».

«Συμφωνούμε με την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση NOVARTIS. Φυσικά, ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς να έχει δεθεί καλά το κατηγορητήριο. H Ένωση Κεντρώων δηλώνει ότι θα πρέπει να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Μετά τη Βουλή, ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για την διερεύνηση όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από την συνδρομή ξένων χωρών και από την διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών» σημειώνει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη και συνεχίζει:

«Ακόμη εκτιμούμε πως αν και δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει βαρύτατη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αν σε μια υπηρεσία χρηματίζονται οι από κάτω, είναι σαφές ότι ή ο υπουργός κοιμάται ή χρηματίζεται, οπότε τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από το δημόσιο βίο».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, το Ποτάμι τον κατηγορεί ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και δεν σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών.

«Aκούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει για το σκάνδαλο Novartis ότι χρειάζεται σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, νηφαλιότητα, ψυχραιμία. Προφανώς τα λέει για να τα ακούει ο ίδιος και οι υπουργοί του, γιατί είναι ακριβώς αυτά που δεν κάνουν. Παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και στο ανακριτικό έργο και δεν σέβονται την ανεξαρτησία των θεσμών. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια, κι όχι η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου που επιζητούν οι πολίτες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος. 

Κατά το Ποτάμι, είναι πάντως θετικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε την πρότασή του, «όπως διατυπώθηκε και αναλυτικά χθες από τον Σταύρο Θεοδωράκη, να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο τα χρήματα από τη Novartis».