ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis: Δωροληψία και ξέπλυμα στα υπό διερεύνηση αδικήματα

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2018, 17:06 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2018, 19:39
Η πρόταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis: Δωροληψία και ξέπλυμα στα υπό διερεύνηση αδικήματα
Facebook Twitter Whatsapp

Υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατατέθηκε η πρόταση- υπογεγραμμένη από τις ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες στη δικογραφία της Novartis.

Η συζήτηση θα εισαχθεί προς συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τρίτη (20 του μήνα) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη λόγω του πλήθους των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση (10 πολιτικά πρόσωπα).

Σύμφωνα με το κείμενο και σε σχέση με τη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή από την πρόταση της πλειοψηφίας απουσιάζει το αδίκημα της απιστίας (δεν υπάρχει και η αναφορά στον Παναγιώτη Κουρουμπλή) αλλά περιέχονται εκείνα της δωροδοκίας, δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (το γνωστό και ως ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Επί της ουσίας δηλαδή η επιτροπή που θα συσταθεί θα διερευνήσει αν τα τρία αυτά αδικήματα είναι παραγεγραμμένα βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος ή θα πρέπει να παραπεμφθούν στη τακτική δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.  

Αναλυτικότερα, για το αδίκημα της απιστίας και τις αναφερόμενες πράξεις στο έγγραφο που απέστειλαν οι βουελυτές της ΔΗΣΥ για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή (μη έκδοση τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015), η πρόταση ζητά λόγω παρέλευσης της τασσόμενης κατά το Σύνταγμα (άρθρο 86 παρ3) αποσβεστικής προθεσμίας να μην ασκηθεί δίωξη.

Για εκείνες όμως της δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλων που αφορούν πράξεις τελούμενες από τους έχοντες ιδιότητα υπαλλήλου, για ενέργειες ή παραλείψεις τους σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων τους, έχει σημασία αν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπαλλήλου. «Επιζητείται δηλαδή από το Σύνταγμα, ενόψει της εφαρμογής μιας εξαιρετικής – ειδικής ρύθμισης, μια αμεσότερη συνάφεια και εγγύτητα προς την άσκηση των καθηκόντων του πολιτικού», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση και προσθέτει: «ο χρόνος και ο τρόπος τέλεσης των αντίστοιχων εγκλημάτων και η απαιτούμενη αμεσότητα, ωστόσο, αποτελούν πραγματικό ζήτημα, το οποίο χρειάζεται διερεύνηση και απόδειξη».

«Συντρέχει λόγος επομένως ως προς τις παραπάνω πράξεις να αποφασιστεί από τη Βουλή η συγκρότηση ειδικής  κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί εάν  έχουν τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών. Σε καταφατική περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί και για τις αναφερόμενες πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας ότι η σχετική ευθύνη έχει αποσβεστεί κατ’ άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος. Σε διαφορετική, αρνητική, περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», υπογραμμίζεται.

Σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες η πρόταση της πλειοψηφίας αναφέρει πως συντρέχει λόγος , ν’ αποφασιστεί η συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «ώστε να διαπιστωθεί αν οι πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων έχουν τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών» . «Σε καταφατική περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί και για τις αναφερόμενες πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ότι η σχετική ευθύνη έχει αποσβεστεί κατ’ άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος. Σε διαφορετική, αρνητική, περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», καταλήγει η πρόταση.

Η προκαταρκτική και το γνωμοδοτικό συμβούλιο

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία βάσει της οποίας θα διεξαχθεί η επίμαχη συζήτηση ορίζεται από το Σύνταγμα και το Κανονισμό της Βουλής. Εφόσον κατατέθηκε το αίτημα με τις αντίστοιχες υπογραφές, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου θα έχει τα χαρακτηριστικά της γενικευμένης επερώτησης. Θα έχουν τη δυνατότητα δηλαδή- εκτός των εμπλεκομένων που μπορούν αν το επιθυμούν να στείλουν υπόμνημα- να μιλήσουν βουλευτές, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι καθώς και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Την Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με μυστική ψηφοφορία (κάλπη) όπου οι βουλευτές θα ψηφίζουν αναφορικά με τη παραπομπή των προσώπων για τα αντίστοιχα αδικήματα, ενώ η απόφαση θα ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ωστόσο η Βουλή έδωσε μια εβδομάδα περιθώριο μέχρι τον ορισμό της συζήτησης για να είναι τυπική, λόγω της παρουσίας του άρθρου 155 του Κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα σε 30 βουλευτές να καταθέσουν πρόταση για τη σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου για τον «έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητά τους». Με λίγα λόγια το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή ως απάντηση στο ερώτημα του αν και ποια αδικήματα που υπάρχουν στη δικογραφία της Novartis. Έτσι, αν υπάρχουν βουλευτές πρόθυμοι να προχωρήσουν στην εν λόγω κίνηση θα μπορούν να το πράξουν μέσα στις επόμενες επτά ημέρες και να θέσουν τη νέα αυτή πρόταση αντιπαραθετικά σε αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (θα υπερψηφιστεί ή η μία ή η άλλη).

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ