Ερευνες σε σπίτια και χώρους εργασίας μη πολιτικών προσώπων που φέρονται, σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, να εμπλέκονται στην «υπόθεση Novartis» πραγματοποιεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Εισαγγελία Διαφθοράς, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής καθώς και το πρωί του Σαββάτου αστυνομικοί από υπηρεσία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (και όχι τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, όπως διέρρευσε αρχικά) πραγματοποίησαν διαδοχικές εφόδους στο σπίτι και το ενός μη πολιτικού προσώπου.

Της αστυνομικής επιχείρησης προηγήθηκε αίτημα συνδρομής της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ζήτησε από τους επικεφαλής της Ασφάλειας να κινηθούν υπό άκρα μυστικότητα. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πληροφορίες, για την έρευνα δεν ενημερώθηκαν ή ενημερώθηκαν με καθυστέρηση αξιωματούχοι στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που προκάλεσε εσωτερικές τριβές.

Αφορμή για την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. υπήρξε η κατάθεση, την 4η Φεβρουαρίου 2018, της προστατευόμενης μάρτυρος με κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» που κατήγγειλε χρηματισμό από τον αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που διατυπώθηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα από νομικούς κύκλους σύμφωνα με τις οποίες πριν από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Novartis οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είχαν προχωρήσει σε άρσεις απορρήτου στα τηλέφωνα και την ηλεκτρονική αλληλογραφία των υπόπτων. 

Καλά ενημερωμένη πηγή διευκρίνισε χθες στην «Καθημερινή» ότι δύο «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν, κάτω από άκρα μυστικότητα, στην έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς καταγράφοντας τηλεφωνικές και διαδικτυακές επαφές των υπόπτων αλλά και τις ηλεκτρονικές (τραπεζικές) συναλλαγές τους. 

Σχετικές αναφορές υπάρχουν άλλωστε και σε βούλευμα με το οποίο το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών κάνει αποδεκτό αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για έρευνες στα σπίτια φυσικών προσώπων και τις εγκαταστάσεις εταιρειών που συνδέονται με την υπόθεση.