Η ΝΔ καταθέτει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, για την υπόθεση πώλησης οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Αυτό έκανε γνωστό η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους τομεάρχες Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Δικαιοσύνης, Νίκο Παναγιωτόπουλο για την  υπόθεση της Novartis

«Η ΝΔ είπε εξαρχής όλα στο φως. Η ΝΔ λέει ναι επί της αρχής στην σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis» είπε αρχικά η κ. Σπυράκη.

«Ο κ.Τσίπρας θέλει να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όταν έρχεται η ώρα της κρίσης λένε για σύσταση προανακριτικής , στην οποία δεν υπάρχει καμία περιγραφή αντικειμένου. Το μόνο που περιγράφει  η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς θα συγκαλύψει τις κατηγορίες εναντίον τον κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η ΝΔ καταθέτει πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Σαουδικής Αραβίας και τον Πάνο Καμμένο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, «Η ΝΔ λέει ναι στην σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την Novartis. Όμως η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής ούτε αδικήματα περιγράφει ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει, το μόνο που περιλαμβάνει είναι επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή».

«Είμαστε το κόμμα που πιστεύει στη διάκριση των εξουσιών και εντοπίσαμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξουν τη δικαιοσύνη» πρόσθεσε η κ. Σπυράκη.

Βορίδης: Θυμήθηκε να πει για τον Σαμαρά μετά από ένα μήνα κατάθεσης

«Από το όλα στο φως έχουμε πάει στο όλα έχουν εξαλειφθεί. Είναι εντυπωσιακός ο κ.Τσίπρας. Μας κούναγε το δάχτυλο για το σκάνδαλο της Novartis. Σήμερα καταθέτουν μία πρόταση, με εντυπωσιακό διαταχτικό. Για να υπάρχει πρόταση για ποινική δίωξη πρέπει να υπάρχει περιγραφή των αδικημάτων. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αδικήματα. Αφού εξαλείφτηκε το αξιόποινο γιατί καταθέτεις πρόταση;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

«Υπάρχει ωμότατη κυβερνητική παρέμβαση. Μετά το συλλαλητήριο, οποία τύχη, την επομένη μέρα, ο κ.Τζανακόπουλος κάνει βόλτα στον Άρειο Πάγο. Παραδέχθηκε ότι πήγε να ενημερωθεί για τη δικογραφία. Απλή ερώτηση; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γιατί ενημερώνεται για μια δικογραφία; Δεν μπαίνουν σκέψεις; Και έρχεται στη Βουλή, με τι στοιχεία; Με καταθέσεις τριών μαρτύρων. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento. Έχω κάνει στη ζωή μου πάρα πολλές δίκες, μάρτυρα που να καταθέτει εννέα φορές δεν βρήκα. Μου έκανε εντύπωση κι άλλο ένα σημείο «καταθέτει ο μάρτυρας επί τρίωρο». Μόλις δυόμισι σελίδες τη φορά! Και κάτι ακόμα. Η Κατερίνα Κελέση θυμήθηκε να πει για τον Σαμαρά μετά από έναν μήνα κατάθεσης. Έρχεσαι να καταθέσεις για δωροδοκία του Πρωθυποργού και το λες μετά από ένα μήνα και δεν πας στον εισαγγελέα;».

«Eίναι δυνατόν να δεχτούμε τέτοιου είδους κατηγορίες από ανώνυμους μάρτυρες; Άμα βρω μια χαριστική διάταξη του κυρίου Τσίπρα , εν συνεχεία θα εμφανιστεί ένας μάρτυρας που θα πει ότι είδε για μία βαλίτσα που πήρε ο κ.Τσίπρας αλλά θα με προστατεύσετε. Το ζήτημα των πολιτικών προσώπων και των μαρτύρων που καταθέτουν είναι σημαντικό. Πώς θα προστατευθεί ο πολιτικός; Εδώ τίθεται ένα ζήτημα δημοκρατίας».

Εντυπωσιακό είναι στην πρόταση της πλειοψηφίας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν βρίσκεται πουθενά. Δεν υπάρχει στην κατηγορία. Υπάρχει Α. Λ. αν μπείτε στον κόπο να τα συσχετίσετε, δεν υπάρχουν οι πράξεις που αποδίδονται στον Ανδρέα».

Παναγιωτόπουλος: «Όλοι κατονομάστηκαν εκτός από τον Π. Κουρουμπλή»

«Το όργανο της Βουλής το οποίο ζητείται να συσταθεί από τη Βουλή από τώρα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει έρευνα, λόγω αναρμοδιότητας. Παράδοξο η παράβλεψη του κ.Κουρουμπλή, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Όλοι κατονομάστηκαν εκτός από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Επίσης στα παράδοξα, η δυνατότητα της εφημερίδας Documento να δημοσιεύει στοιχεία της δικογραφίας» είπε ο κ Παναγιωτόπουλος.

«Ο κ.Φρουζής μέχρι τότε δεν έχει καταθέσει ούτε ως μάρτυρας. Η μόνη δημόσια παρέμβασή του ήταν μόνο μέσω συνέντευξης. Το αποδεικτικό υλικό στηρίζεται μόνο σε εικασίες. Δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες πάνω σε ισχυρισμούς του τύπου “άκουσα”, “ η πιάτσα λέει” κλπ» επισήμανε.

«Υπάρχουν πολλά δικονομικά παράδοξα, στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων. Για να υπαχθεί κάποιο φυσικό πρόσωπο σε αυτή την κατηγορία πρέπει να υπάρχει έγκριση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Η επίκληση του εγγράφου του FBI. Τα ονόματα των εφτά προσώπων προκύπτει  γιατί η ελληνική δικαιοσύνη το ζήτησε, άρα τα εφτά ονόματα δεν προκύπτουν από έρευνα του FBI. Κακώς γίνεται επίκληση αυτού του εγγράφου» κατέληξε.

Ερωτώμενη η κ. Σπυράκη για τις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη για την αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου Μακεδονία, ισχυρίστηκε πως "δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα του δημάρχου η άσκηση εξωτερικής πολιτικής".