ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να μην παραγράφεται το αδίκημα της δωροληψίας για υπουργούς ζητά με πρόταση νόμου ο Καμμένος

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2018, 16:51 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2018, 18:37
Να μην παραγράφεται το αδίκημα της δωροληψίας για υπουργούς ζητά με πρόταση νόμου ο Καμμένος
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Η πρόταση αναφέρει πως το «έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 του ΠΚ τελούμενο από μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ’ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία τα μέλη της κυβέρνησης να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική δικαιοσύνη, «όπως ισχύει για όλους τους πολίτες», κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που υπογράφεται απ’ όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναφέρει πως το «έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 του ΠΚ τελούμενο από μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ’ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Με τον τρόπο αυτό οι ΑΝΕΛ παίρνουν ουσιαστικά θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα παραγεγραμμένα αδικήματα στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η δε πρόταση νόμου έρχεται μια μέρα μετά τη κατάθεση της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση νόμου

Καθώς η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Νόμου 3126/2003 (ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003) περί της ποινικής ευθύνης των Υπουργών ορίζει τα εξής :

«1. πλημμελήματα ή κακουργήματα, που τελούνται από Υπουργό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού από το κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο, ακόμη και αν ο Υπουργός έχει παύσει να έχει την ιδιότητα αυτή.»

Προτείνεται τα μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί αυτής να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Στην παράγραφο 1 του αρθ. 1 του ν.3126/2003 (ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003) προστίθεται εδάφιο:

«Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 Π.Κ. τελούμενο από μέλος

της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ΄ κείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του.»

Αθήνα 13 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΛΕΝΑ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ