current views are: 13

14 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:14

Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές δυνάμεις – Ψυχραιμία συνιστά το Μαξίμου

Οι φόβοι της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα

Δημοσίευση 05:14’

Οι φόβοι της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν από το Μέγαρο Μαξίμου τον νέο γύρο τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο μετά τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής στα Ίμια. Η επικοινωνία του πρωθυπουργού και το αυστηρό μήνυμά του στον Μπιναλί Γιλντιρίμ χθες το βράδυ, ήταν ενδεικτικά του προβληματισμού και των δεύτερων σκέψεων στην ελληνική πλευρά, πως αν  υπάρξει και επόμενο επεισόδιο τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα.

Πληροφορίες ανέφεραν πως ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε πως το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας, γεγονός που προκάλεσε προσωρινή ανακούφιση στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί  έντονο διάβημα του υπουργείου των Εξωτερικών επιχειρώντας να στείλει αυστηρό μήνυμα στους γείτονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα της επαναλαμβανόμενης τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο Πάνος Καμμένος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.  Όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα θα είναι στη διάθεση του υπουργού Άμυνας προκειμένου να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Διπλωματικό «θρίλερ»

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών ήταν ίσως, μετά το επεισόδιο με το σκάφος, το πιο δύσκολο σημείο της χθεσινής διαμάχης. Το γεγονός πως η Άγκυρα θεωρεί πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο  φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το  ζήτημα των γκρίζων ζωνών  και ουσιαστικά γυρνάει την όποια πρόοδο προσπαθεί να επιτύχει η ελληνική πλευρά, στο μηδέν. Η συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή θυμίζει την περίοδο του 1996 με την  Αθήνα να ευελπιστεί πως η Άγκυρα δεν θα προβεί σε κάποια κίνηση που για την ελληνική πλευρά θα θεωρηθεί αφορμή για μια νέα κρίση.

Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί  από την τουρκική προκλητικότητα δε δημιουργεί ελπίδες στην Αθήνα πως η  χθεσινή προειδοποίηση  του προέδρου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η παρέμβαση  από τις Βρυξέλλες  και από τις ΗΠΑ θα επηρεάσουν στο ελάχιστο  τους σχεδιασμούς της  Άγκυρας. Ένας νέος διπλωματικός μαραθώνιος έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες με στόχο τα πνεύματα να ηρεμήσουν την ώρα που οι γραμμές επικοινωνίας του Μαξίμου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών είναι ανοιχτές  όλο το 24ωρο.

Μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να επιλέγουν για άλλη μια φορά να αντιδράσουν ψύχραιμα και να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ωστόσο η σπουδή της γειτονικής χώρας να συντηρήσει την ένταση στο Αιγαίο είναι προφανής και δεν περνά απαρατήρητη. Όλα αυτά τη στιγμή που η πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα είχε ως σκοπό να σηματοδοτήσει μια «νέα σελίδα»  στις σχέσεις των δυο χωρών.
Η Τουρκία, ωστόσο συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος δεσμεύοντας με NAVTEX το σύμπλεγμα νησιών του Καστελόριζου την Πέμπτη  για τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης.

«Εξάγει» την κρίση από το εσωτερικό του ο Τ.Ερντογάν

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν τα δύσκολα διαχειρίσιμα εσωτερικά προβλήματα που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν και τις εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή του. Για αυτό το λόγο δεν  «ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά». «Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης», συνέστησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ότι η Τουρκία πιέζεται στο Αφρίν και ξεσπά στα ελληνικά νησιά  αποτελεί, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, προπομπό νέων προκλητικών  κινήσεων από τον Τούρκο σουλτάνο. Γίνεται κατανοητό πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείει,  πλέον  μια στρατικοποίηση της κρίσης με την Ελλάδα, προκειμένου να εκβιάσει τη Δύση σχετικά με το τι θέλει να κάνει στα νότια σύνορά του με τη Συρία, αλλά και την Κύπρο με τους υδρογονάνθρακες.

Στη Μεγαλόνησο η κατάσταση είναι έκρυθμη. Έτοιμη να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αεριού στα οικόπεδα 3 και 6 την κυπριακής ΑΟΖ δηλώνει η κοινοπραξία ΕΝΙ- ΤΟΤΑL στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση. Χαρακτηριστικό της έκτασης που έχει πάρει το επεισόδιο είναι η εντολή που έδωσε η ιταλική κυβέρνηση σε φρεγάτα της να συνδράμει το γεωτρύπανο που βρίσκεται μπλοκαρισμένο ανοιχτά της Κύπρου μέσα στην ΑΟΖ  της,  αποφεύγοντας, όμως οποιαδήποτε εμπλοκή με τα τούρκικα πολεμικά πλοία.  

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι  σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας  είναι στη χειρότερή τους φάση εν όψει μάλιστα και της συνάντησης του υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το Συριακό, αλλά και η αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια  συνεννόησης, με την Άγκυρα να μην φαίνεται διατεθειμένη να βάλει «νερό στο κρασί της».

Απλώνοντας «δίχτυα» παντού από την ελληνική κυβέρνηση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και το ραντεβού του Τ.Ερντογάν με τον Ζ.Ζάεφ. Η αύξησης της επιρροής στα Βαλκάνια είναι ακόμα ένας στρατηγικός σχεδιασμός του Τούρκου προέδρου και το γεγονός αυτό κάνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη λύσης για το Σκοπιανό. 

Το βλέμμα και στο προσφυγικό

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβερνητική προσοχή στρέφεται και στο προσφυγικό, όπου το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει την «κάνουλα» των ροών θα ήταν καταστροφικό για τα ήδη υπερφορτωμένα νησιά πρώτης υποδοχής. Όλα αυτά την ώρα που το ζήτημα των ποσοστώσεων εκκρεμεί με την  ελληνική κυβέρνηση να αναμένει τον Ιούνιο τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Δευτερεύον, αλλά εξίσου σημαντικό  ζήτημα είναι οι επιχειρηματικές συμφωνίες που είχαν προωθηθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς μέσα σε αυτό το κλίμα ακόμα και η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που ήταν να πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη τους επόμενους μήνες, μοιάζει να είναι στον «αέρα». Υπενθυμίζεται πως σε αυτή τη συνάντηση θα προχωρούσαν οι διαβουλεύσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, αλλά και για την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη.

Επικριτική η αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός πιέζεται και από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία χθες τον κάλεσε να διεθνοποιήσει το θέμα,  με τον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο να αφήνει υπονοούμενα ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας ήρθε μετά τις επίσημες επαφές του προέδρου της Τουρκίας με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα από την γαλάζια παράταξη στάθηκαν επικριτικά στο γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν επεσήμανε στην επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν  τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
 


σχετικα αρθρα