ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2018, 14:36 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2018, 17:14
Novartis: Πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δέκα κάλπες και το ζήτημα του «ξεπλύματος»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε ρυθμούς προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis και τις καταγγελίες για τη συμμετοχή σε αυτή δέκα πολιτικών προσώπων κινείται η Βουλή.

Η κατάθεση της επίμαχης πρότασης από την πλειοψηφία έδωσε το έναυσμα για να κινηθεί η Βουλή σε πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος. Και αυτό γιατί ο αριθμός των προσώπων που θα βρεθούν ενώπιων της κρίσης των βουλευτών είναι πρωτόγνωρος για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, γεγονός που προκάλεσε ορισμένα λειτουργικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, βάσει της διαδικασίας, την ερχόμενη πιθανότατα Τετάρτη, εφόσον ολοκληρωθεί η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων και τοποθετηθούν -είτε μέσω υπομνήματος είτε από το βήμα- οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, θα πρέπει να στηθούν κάλπες, προκειμένου να ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τη Βουλή να προχώρησε σε προμήθεια καλπών (δεν υπήρχαν 10 στο κοινοβούλιο), καθώς και ψηφοδελτίων όπου ο εκάστοτε βουλευτής θα ψηφίζει χωριστά για τον εκάστοτε εμπλεκόμενο, «ναι», «όχι» ή θα δηλώνει «παρών». Για να προχωρήσει η σύσταση της προκαταρκτικής για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει για το καθένα χωριστά οι θετικές ψήφοι να είναι τουλάχιστον ίσες με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Σε διαφορετική περίπτωση η πρόταση θα πρέπει να απορριφθεί από την Ολομέλεια.

Στην πράξη πάντως θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο πως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα γίνουν αντικείμενο εξέτασης, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συγκρότησης της επιτροπής.

Τα αδικήματα και το «ξέπλυμα»

Σε κάθε περίπτωση έντονες συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής προκάλεσε η επιλογή των αδικημάτων σε συνδυασμό με την αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. 

Στην πρόταση αναγνωρίζεται πως το αδίκημα της απιστίας που υπάρχει στη διαβιβασμένη δικογραφία έχει παραγραφεί, εκφράζονται όμως ενστάσεις για αυτό της δωροληψίας, για το οποίο αναμένεται να σχετική υπάρξει διερεύνηση.

Παράλληλα όμως, αντικείμενο της προκαταρκτικής θα αποτελέσει και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (το επονομαζόμενο και ως ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που δεν υπήρχε στη διαβιβασθείσα δικογραφία. 

Με δεδομένο δε ότι το αδίκημα αυτό χαρακτηρίζεται διαρκές και περιλαμβάνεται στη λίστα εκείνων που δεν παραγράφονται, προκλήθηκαν ερωτήματα περί της σκοπιμότητάς του. Βουλευτές της αντιπολίτευσης με άριστη γνώση νομικών έλεγαν πως πρόκειται για μια προσπάθεια έμμεσης διερεύνησης του αδικήματος της δωροληψίας- όπου υπάρχει διχογνωμία για το αν είναι παραγεγραμμένο- με όχημα το ξέπλυμα.

Άλλοι βέβαια εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους πως η υπόθεση θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία με εκείνη του Γιάννου Παπαντωνίου όπου ουσιαστικά η προκαταρκτική δεν μπήκε ποτέ στην ουσία της υπόθεσης, καθώς  αναγνώρισε πως το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί και εκείνο του ξεπλύματος θα πρέπει να εξεταστεί από την τακτική Δικαιοσύνη.

 Από την πλευρά πάντως της πλειοψηφίας λένε πως πρόθεση είναι η κοινοβουλευτική διάσταση της υπόθεσης να ολοκληρωθεί γρήγορα και να επιστρέψει στις Δικαιοσύνη. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση του αντικειμένου «όπως ακριβώς η δικογραφία διαβιβάστηκε ταχύτατα από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, έτσι στόχος είναι ταχύτατα να επιστρέψει».

Αξίζει να σημειωθεί πως το σενάριο της συγκρότησης τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου για τον έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, δεν προχώρησε τελικά λόγω της απροθυμίας των κομμάτων να το υιοθετήσουν.