current views are: 9

14 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση13:27

Διεθνής ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Τα σχόλια των ΗΠΑ, της Κομισιόν, της Γερμανίας και της Ρωσίας

Δημοσίευση 13:27’

Τα σχόλια των ΗΠΑ, της Κομισιόν, της Γερμανίας και της Ρωσίας

Με ανησυχία και προσοχή παρακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση την κλιμακούμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, έπειτα και από το «θερμό» επεισόδιο στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας.

Ήδη από χθες, Τρίτη, ο αμερικανικός παράγοντας παρενέβη δια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας επί της ουσίας την πάγια θέση των ΗΠΑ, όπως αυτή διατυπώθηκε μετά την κρίση των Ιμίων το 1997: Πολιτική ίσων αποστάσεων, και διάλογος για επίλυση διαφορών.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον στηρίζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα επισκεφτεί την Τουρκία στα τέλη της εβδομάδας, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή. Τον κ. Τίλερσον μάλιστα θα συνοδέψει στην Άγκυρα και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέπτεται την Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων. Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθεί επίσης και η «φιλόδοξη», όπως χαρακτηρίζεται από την αμερικανική πρεσβεία, ενεργειακή ατζέντα των ΗΠΑ. Μάλιστα, θεωρείται ότι ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική των ΗΠΑ.

Καταδίκη και ανησυχία από ΕΕ

Σε αρκετά επιθετικότερο τόνο ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας».

Η τοποθέτησή του έρχεται σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που έχουν καταδικάσει την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Η Επιτροπή έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους». Αντίστοιχα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συντάχθηκε πλήρως με τη θέση που διατυπώθηκε από τους αξιωματούχους της ΕΕ. «Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, την Πέμπτη η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνάντηση η οποία, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν τα διμερή θέματα, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.

Η Ρωσία από την πλευρά της επικέντρωσε περισσότερο στην Κύπρο, εκφράζοντας την ανησυχία της για την ένταση κυρίως στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου. «Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου» σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.


σχετικα αρθρα