ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ για ονοματολογικό: «Δεν χρειάζεται αναθεώρηση Συντάγματος»

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2018, 18:34 / Ανανεώθηκε 15 Φεβρουαρίου 2018, 09:44
Ζάεφ για ονοματολογικό: «Δεν χρειάζεται αναθεώρηση Συντάγματος»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Ζάεφ επεσήμανε πως από τα επτά ζητήματα που αφορούσαν στην αρχή οι διαπραγματεύσεις έχουν κλείσει τα τρία και απομένουν ανοιχτά ακόμη τέσσερα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στον απόηχο του νέου γύρου επαφών που είχαν με τον Μάθιου Νίμιτς, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ επεσήμανε πως από τα επτά ζητήματα που αφορούσαν στην αρχή οι διαπραγματεύσεις έχουν κλείσει τα τρία και απομένουν ανοιχτά ακόμη τέσσερα. «Ο κ. Νίμιτς ηγείται της διαδικασίας επίλυσης και γνωρίζει τι μπορεί να περάσει και τι όχι» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως μπορεί τα τρία θέματα που έκλεισαν να ήταν τα ευκολότερα, αλλά αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε μια κατάληξη.

Πάντως επέμεινε ότι δεν χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές και σημείωσε πως είναι γνωστό σε ποια θέματα μπορεί η ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Επανέλαβε επίσης πως οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για οποιαδήποτε λύση, μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Επιβεβαίωσε επίσης πως ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτό από την πλευρά της ΠΓΔΜ και τόνισε πως στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εναλλακτικές.

Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ έρχοντια έπειτα από τον νέο γύρο επαφών που είχαν με τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Το πρακτορείο της ΠΓΔΜ ΜΙΑ, ανέφερε επικαλούμενο το σκοπιανό ΥΠΕΞ, ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στη Βιέννη να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση ώστε να υπερκεράσουν τις διαφορές στο ονοματολογικό, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια λιτή ανακοίνωση σημείωσε πως «σε συνέχεια μιας εποικοδομητικής συζήτησης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδέκτης λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».  

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι η χθεσινή συνάντηση στην Βιέννη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα.

Επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει λύση και ότι η κυβέρνησή του κάνει κυριολεκτικά ό,τι μπορεί για την οικοδόμηση συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης τελικής λύσης. «Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης. Ασφαλώς, στέλνονται ορισμένα μηνύματα από την ελληνική πλευρά, για ορισμένες γραμμές κοκ. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε λύση για την ευημερία των πολιτών των δύο χωρών. Αν είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι σε αυτή τη διαδικασία, αν θέλουμε ειλικρινά να βρεθεί λύση, αυτό είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει μία χρονική περίοδο μπροστά της. Ελπίζω ότι κάθε επόμενο βήμα θα μας φέρνει πιο κοντά σε σχέση με όλα εκείνα τα σημεία που είναι ανοιχτά και που πρέπει κυριολεκτικά να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας και τελικής επίλυσης του προβλήματος» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.