current views are: 13

15 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:32

Άρθρο Δ. Βέττα: «Σκάνδαλο Novartis. Ένας σύγχρονος Μινώταυρος»

Η μέχρι τώρα στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως της Ν.Δ. και της ηγεσίας της, μαρτυρά έναν αιτιολογημένο αλλά αδικαιολόγητο εκνευρισμό παρά στάση ευθύνης.

Δημοσίευση 11:32’

Η μέχρι τώρα στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως της Ν.Δ. και της ηγεσίας της, μαρτυρά έναν αιτιολογημένο αλλά αδικαιολόγητο εκνευρισμό παρά στάση ευθύνης.

Στον αρχαιοελληνικό μύθο ο Μινώταυρος, προϊόν ενός αφύσικου ζευγαρώματος, σκοτώθηκε από τον Θησέα και η πόλη των Αθηνών γλύτωσε από την εισφορά της σε αίμα που είχε επιβάλει ο Μίνωας.

Στο σκάνδαλο της Novartis μπορεί να γίνεται λόγος για έναν σύγχρονο μινώταυρο, που χαρακτηρίζεται από την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα αλλά και την ευφυία των δημιουργών του να  εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις ύπαρξης και αναπαραγωγής του. Η διαπλοκή έχοντας  χτίσει τον δικό της λαβύρινθο ικανοποιούσε την ακόρεστη πείνα του, ενώ εξασφάλιζε το είδος της με τον κορβανά των πολιτών. 

Η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών εις βάρος του πολυεθνικού φαρμακευτικού κολοσσού και των πρακτικών που εφάρμοζε για την επικράτηση των σκευασμάτων της στη φαρμακευτική αγορά (την υπόθεση ξετύλιξαν οι αμερικάνικες διωκτικές αρχές, το FBI, καθώς υποψιάζονται ότι η Novartis ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε αμερικάνικες φαρμακοβιομηχανίες) έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Διότι σε ό,τι αφορά το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης και σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις καταθέσεις τριών «προστατευμένων μαρτύρων» φέρονται ως εμπλεκόμενοι πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, δύο πρώην πρωθυπουργοί και οχτώ πρώην υπουργοί. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειδικού ενδιαφέροντος για την Novartis, αφού η τιμή ενός σκευάσματος επηρέαζε την τιμή του διεθνώς. Έτσι, μια αύξηση 10 σεντ στην Ελλάδα, μεταφραζόταν σε κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία.

Η μέχρι τώρα στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως της Ν.Δ. και της ηγεσίας της, μαρτυρά έναν αιτιολογημένο αλλά αδικαιολόγητο εκνευρισμό παρά στάση ευθύνης. Μπορεί και να αγγίζει τα όρια του ολοκληρωτισμού, όταν η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης μεταφράζεται στον κώδικα της πολιτικής της επιβίωσης και μόνο. Ένας κώδικας που περιλαμβάνει την εκτόξευση απειλών κατά των «προστατευόμενων μαρτύρων» και μια ρητορεία περί πολιτικής δίωξης, σκευωρίας, κουκουλοφόρους και «χειραγώγηση της Δικαιοσύνης» από τον Έλληνα πρωθυπουργό, καταφεύγοντας ακόμα και σε απειλές. Αν ο βαθμός ευθιξίας των φερόμενων ως εμπλεκόμενων από το κόμμα της Ν.Δ. δεν ήταν ανάλογος εκείνου της ηγεσίας της, θα έπρεπε σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελέσει παράδειγμα για την ίδια. Η εικόνα πάντως μιας κυβέρνησης, που η Ν.Δ. θέλει με το ένα πόδι της να βρίσκεται στην Ελλάδα, με το άλλο στις ΗΠΑ, με το ένα χέρι να «μαγειρεύει» στην Ουάσιγκτον και με το άλλο να «σερβίρει» το «μενού» στην Αθήνα, ξεπερνά και την πιο πλούσια, αν όχι νοσηρή, φαντασία.

Παρεμπιπτόντως, η θεωρία της σκευωρίας έχει καταρριφθεί ήδη από τον Μάριο Σαλμά (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά), ο οποίος έχει προσφάτως δημόσια δηλώσει ότι «αποφάσισα να μην πάω στις ΗΠΑ να καταθέσω, αλλά να ενημερώσω την χώρα μου. Αν χρειαστεί μπορώ να αποδείξω ότι αν ήθελα να καταθέσω στις ΗΠΑ θα μπορούσα να είχα πάει. Τέλος ας το καταλάβουν όλοι ότι στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα. Τελεία και παύλα». Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε αυτή η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης». Ακόμα και η σύνδεση  του σκανδάλου με το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Όπως δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική η ταύτιση της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής με τη «σκευωρία τύπου 1989», όπως έχει τονίσει στη σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν και το γλωσσικό δάνειό του δεν προκαλεί έκπληξη. 

Η Ν.Δ., όπως φάνηκε και στο ζήτημα των Σκοπίων αντιμετωπίζει πρόβλημα ηγεσίας, που τώρα έχει γίνει εντονότερο. Η κατάσταση στο εσωτερικό της θα επιδεινωθεί στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι έστω και ένας από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους απολάμβανε τον κήπο της Novartis παρέα με τον «τρισκατάρατον Όφιν», από το 2006 μέχρι τις αρχές του 2015, περίοδος που, ας σημειωθεί, συμπεριλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή (19 /9/2007 – 7 /10/2009), κάτι που με επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς από οικείους του επισημάνθηκε. 
Το σκάνδαλο της Novartis δεν είναι απλά ένα σύμπτωμα, αλλά το αποτέλεσμα ενός συστήματος διαφθοράς και ασυδοσίας, που θεωρούσε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία εξ’ ορισμού ως καρκινώματα στο σώμα της χώρας και την οδήγησε στη χρεοκοπία. Σαφώς και το τεκμήριο της αθωότητας είναι εκ των ουκ άνευ, όπως είναι και θεμιτό να υπερασπίζεται κανείς τον εαυτό του αν πιστεύει ότι αδικείται ή σπιλώνεται. Γι’ αυτό και θα πρέπει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να ενεργήσει με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα, με θάρρος και προπάντων με σεβασμό στο νόμο και τους κανόνες δικαίου, που έχει θεσπίσει και οφείλει πρώτος να σέβεται, να υπακούει και να εμπιστεύεται, όπως απαιτεί από τους πολίτες, οι οποίοι δυστυχώς δεν απολαμβάνουν την πρόνοια ενός νόμου (μη) ευθύνης. 

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως διαθέτει τη βούληση να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, διότι δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικό, αλλά ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας. Και για έναν ακόμα, θα έλεγα, λόγο. Αν για την κυβέρνηση οι «αυταπάτες της» είναι κατηγορίες και ψόγοι από τη μεριά της αντιπολίτευσης, η οποία στην απέλπιδα προσπάθεια της να μεταθέσει τον πυρήνα του προβλήματος και τις τεκτονικές δονήσεις στο εσωτερικό της από πιθανή εμπλοκή στελεχών της («Ο κ. Τσίπρας ζημίωσε τους πολίτες με 100 δις ευρώ και θα πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια τις αυταπάτες του», Κ. Μητσοτάκης, Εύβοια, 13/2/2018), στην περίπτωση που αποδειχθεί η τέλεση αδικημάτων για κάποιους από τους φερόμενους ως εμπλεκομένους της στο σκάνδαλο Novartis θα είναι μήπως τίτλος τιμής; 

 


σχετικα αρθρα