current views are: 8

19 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση06:08

Γιατί θα πάρει φωτιά την Τέταρτη η Ολομέλεια: Η μομφή στον Βούτση και το copy paste στις καταθέσεις

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Δημοσίευση 06:08’

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Στη σκιά της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας και των καθημερινών επεισοδίων στο Αιγαίο, τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου προετοιμάζονται για τη συζήτηση της Τετάρτης επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη Novartis. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο χειρισμός του Μεγάρου Μαξίμου και ο τρόπος που έφερε τη δικογραφία στη Βουλή, πρόκειται να βάλει «φωτιά» στην Ολομέλεια.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη σχολίαζαν στην ιστοσελίδα μας, ότι δεν αποκλείεται να δούμε σκηνές που δεν έχουμε ξαναδεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να στήσει δέκα κάλπες (μία για τον κάθε εμπλεκόμενο), αντί για μία, όπως κανονικά θα έπρεπε. Η κίνηση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου, είναι και αντισυνταγματική και παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής, λένε τα ίδια στελέχη, καθώς όπως εξηγούσαν, με βάση την κυβερνητική πρόταση, δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία.

Επομένως τονίζουν, η πρόταση είναι αόριστη και το μόνο ζητούμενο που θέτει, είναι αν η βουλή -δια της προανακριτικής που θα συστήσει- είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, προσθέτουν και με βάση το άρθρο 154 του κανονισμού της βουλής, αλλά και την κοινή λογική, πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη γιατί το ζήτημα που έχει θέσει η κυβερνητική πρόταση είναι μόνο ένα: αν έχει αρμοδιότητα η επιτροπή για να επιληφθεί αυτού του ζητήματος. 

Υπό τα δεδομένα αυτά, δεν αποκλείται να δούμε κάποιους από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση να θέτουν ακόμη και ζήτημα κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση για παραβίαση του κανονισμού. Από τη ΝΔ, έχουν ξεκαθαρίσει πάντως ότι θα ψηφίσουν «Ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση της Προκαταρκτικής, τονίζοντας ωστόσο το εξής:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγοντας να στήσει 10 κάλπες έχει στόχο με τη συγκεκριμένη μεθόδευση να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει και να δημιουργήσει νέες εντυπώσεις με μια προσχηματική ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους στους οποίους δεν έχει καν το θάρρος να απαγγείλει κατηγορίες, απλούστατα γιατί αυτές δεν στοιχειοθετούνται από τις ανώνυμες κατηγορίες».

«Σκάνδαλο της NOVARTIS υπάρχει. Μεγάλο, παγκόσμιο και με τοπικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα» τονίζουν από την οδό Πειραιώς που τονίζουν ότι θα πρέπει να ριχθεί άπλετο φως, χωρίς όμως κουκούλες και ανώνυμες καταγγελίες. Στη ΝΔ φοβούνται ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση η ουσία του προβλήματος δεν θα αντιμετωπιστεί και κανείς δεν θα πληρώσει «για το «πάρτυ» από τα «πιράνχας» εις βάρος του ελληνικού λαού».

Το copy – paste στη δικογραφία

Στο κλίμα αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς, ένας από τους δέκα που η δικογραφία εμπλέκει στην υπόθεση, στη μήνυσή του προχωρά σε μια «περίεργη» καταγγελία. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι κομμάτια των καταθέσεων των ανώνυμων μαρτύρων δεν υπήρχαν στα αρχικά κείμενα και προστέθηκαν εκ των υστέρων με τη μέθοδο του copy- paste, από κάποιο άλλο κείμενο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στη σελίδα 9 της μήνυσής του ο κ. Σαμαράς, για την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» στις 12/01/2018, «κύριο τμήμα της κατάθεσης του εν λόγω μάρτυρα, φαίνεται να έχει γραφτεί σε άλλον υπολογιστή και με άλλη γραμματοσειρά από αυτή που χρησιμοποιούν οι χειριζόμενοι την υπόθεση εισαγγελείς και να εντάχθηκε εκ των υστέρων με αντιγραφή και μεταφορά (copy – paste) στο επίσημο σώμα της».

Το ίδιο καταγγέλλει ο κ. Σαμαράς και για την κατάθεση που έδωσε ο «Σαράφης» τρεις μέρες αργότερα, στις 15/01/2018: «και πάλι με κείμενο που έχει εντελώς διαφορετικό μορφολογικό χαρακτήρα από το σύνηθες κείμενο που χρησιμοποιούν οι εισαγγελείς. Είναι προφανές ότι το πρωτοφανές αυτό γεγονός θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και σχετικής πραγματογνωμοσύνης», προαναγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη επισήμανση κάνει ο κ. Σαμαράς και στην κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση», για την οποία επισημαίνει πως οι εισαγγελείς, στις 28/01/2018, δύο ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη της κατάθεση «και προφανώς ενόψει του κλεισίματος της υπόθεσης», τη ρωτούν για τα περί μετάβασης Φρουζή στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αίφνης θυμάται ότι ”μια βδομάδα πριν τη συνάντηση, ο Φρουζής είχε συναντηθεί με το συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτριο Πτωχό”», καταθέτει ο κ. Σαμαράς.

Στη μήνυση που κατέθεσε στο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορεί, καταρχήν την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, Χρήστο Ντζούρα και τον αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών, Στυλιανό Μανώλη, για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παραβίαση του νόμου προστασίας προσωπικών δεδομένων, τους «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη» για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση.

Επίσης ο κ. Σαμαράς μηνύει τους Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως ηθικούς αυτουργούς στα παραπάνω αδικήματα και για σύσταση συμμορίας μαζί με τους υπόλοιπους μηνυόμενους.  


σχετικα αρθρα